Endesa denuncia el robatori de 30 quilòmetres de cable de coure a la Segarra, l'Anoia i el Bages

ACN
23 de setembre del 2009
La companyia elèctrica Endesa ha denunciat als Mossos d'Esquadra un seguit de robatoris continuats de cable de coure en una línia d'alta tensió de 110 KV que travessa les comarques de la Segarra, l'Anoia i el Bages. En total, s'haurien sostret més de 30 quilòmetres de cable que al mercat arriben als 300.000 euros. Segons Endesa, els robatori i sabotatges en aquests trams de la línia ha provocat alguns incendis forestals, entre els quals el d'Agramunt, que va cremar unes 5.000 hectàrees el passat mes de juliol. Als diferents llocs dels fets s’han trobat trossos de cables tallats, més de sis serres per tallar metall, i quantitats importants de cable a punt per ser transportat.

En total, la companyia ha detectat en els últims dies la sostracció de més de 30 quilòmetres de cable de coure als termes municipals de Torà, Calaf, Castellfollit de Riubregós, Calonge de Segarra, Sant Pere Sallavinera, Aguilar de Segarra, Rajadell i Manresa, que el seu valor en el mercat –a preu de deixalla- podria rondar els 300.000 euros.

Endesa ha denunciat que la sostracció de cable va provocar que es malmetés una línia de 25 kV i una de 6 kV que creuen per sota la de 110 kV fins al punt d'originar un petit incendi d’una hectàrea de matolls al terme municipal de Castellfollit de Riubregós (Anoia).

A més dels robatoris, la companyia ha informat que també ha estat objecte d'actes de vandalisme a Biosca (Segarra) i que un d'ells va causar un incendi forestal de 2.000 metres quadrats. En aquella ocasió, els operaris van trobar un filferro penjant dels cables amb una pedra lligada al capdamunt.