L'Ajuntament rehabilitarà l'entorn de la Torre Lluvià per poder acollir noves activitats

L'actuació compta amb un pressupost de 100.000 euros i està cofinançada amb la Diputació de Barcelona

El mur que ja s'ha consolidat a l'entorn de la Torre Lluvià
El mur que ja s'ha consolidat a l'entorn de la Torre Lluvià | Gemma Aleman
Gemma Aleman
11 d'abril del 2018
Actualitzat el 12 d'abril a les 20:43h
L'Ajuntament preveu arranjar l'entorn de la Torre Lluvià de Manresa per donar nous usos a l'equipament i que sigui un nou pol d'atracció turística. Mitjançant una partida de 100.000 euros, cofinançada al 50% amb la Diputació de Barcelona, el consistori durà tot un seguit d'intervencions a l'entorn per tal que el pati es pugui utilitzar "per a fer nous esdeveniments i com espai de descans", ha explicat el regidor d'Entorn Natural de l'Ajuntament de Manresa, Pol Huguet. Bona part dels treballs els realitzaran usuaris dels plans d'ocupació municipal. L'actuació, que ja ha arrencat, es preveu que estigui enllestida abans d'acabar l'any.

Els treballs, que ja s'han iniciat amb la consolidació dels murs perimetrals, preveuen la neteja del pati i condicionament del paviment; la consolidació de les parets dels coberts, la retirada del fibrociment de les cobertes, la restauració de les portes de forja del pati, la delimitació dels accessos i els aparcaments, així com la construcció d'una rampa exterior per facilitar l'accés amb cadira de rodes a la planta baixa de la Torre, on hi ha els lavabos, ja que a hores d'ara "l'equipament és inaccessible", ha reconegut Huguet. 

"Ara ens centrem en el més indispensable, però amb aquesta feina ja es visualitzarà un canvi important d'imatge i el qualitatiu ja serà notable", ha assegurat el regidor, tot afegint que la millora permetrà "que l'espai del pati sigui utilitzable per a esdeveniments ciutadans, com a lloc de descans de caminades, per fer-hi activitats a la fresca a l'estiu", entre altres possibles usos. 

Primers canvis a l'estiu

A hores d'ara, tres treballadors del servei d'ocupació de Manresa s'estan encarregant de les tasques de consolidació dels murs perimetrals però, segons ha explicat la regidora d'Ocupació i Emprenedoria, Cristina Cruz, la voluntat és que al llarg de l'any s'hi sumin sis usuaris més. "Són persones amb dificultats per accedir al lloc treball als que els hi facilitem, a banda de feina i experiència, formació en diferents competències", ha aprofundit, tot assegurant que es tracta d'una "actuació interessant que a més ens permetrà impulsar l'anella verda".

La voluntat de l'Ajuntament és que els treballs estiguin pràcticament enllestits abans d'acabar l'any. No obstant això, si se segueixen els terminis, els primers canvis es podrien percebre ja a l'estiu, moment en el qual ja es podrien dur a terme algunes de les noves activitats.

A l'espera dels pressupostos

La millora de l'entorn de la Torre Lluvià forma part del projecte per rehabilitar les construccions auxiliars, elaborat per l'arquitecte manresà Pere Santamaria. Segons ha explicat l'arquitecte, aquest preveu la recuperació "de la basa que servia de rec, el pati i les edificacions auxiliars que hi havia". Entre elles hi ha un "un element catalogat", així com un habitatge "on es preveu que visqui el masover que gestionarà el centre", ha afegit. Pel que fa al pati posterior de la casa "serà un espai verd i amb porxos", que podran ser utilitzats per activitats diverses.

Tot i que el projecte ja està elaborat i la voluntat del consistori és tirar endavant les següents fases, Huguet ha assenyalat que és aviat per posar-hi data. "Serà en funció dels pressupostos. Aquest any hi hem pogut destinar 100.000 euros i tant de bo el vinent puguem destinar 100.000 més", ha dit, tot remarcant, però que "la voluntat és arribar a fer-ho possible".

La Torre Lluvià va ser adquirida per l'Ajuntament de Manresa el febrer de 2012 i de seguida hi van començar les obres per aturar-ne la degradació, evitar l'esfondrament i aconseguir la seva recuperació. Des del juny passat, l'equipament és obert al públic com a centre d'interpretació i difusió de l'Anella Verda i els seus espais més representatius. Es tracta d'una construcció modernista amb elements historicistes que data de l'any 1896, obra de l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa. Forma part d'una parcel·la de 75.690 metres quadrats i s'encaixa en un entorn rural d'alt valor paisatgístic.