Les Jornades Lacetània alerten dels efectes del diòxid de carboni sobre el planeta

Eva Calvo durant la seva intervenció a les Jornades Lacetània
Eva Calvo durant la seva intervenció a les Jornades Lacetània | Lacetània
Redacció
10 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:51h
Les 32enes Jornades Lacetània van arrencar ahir amb un crit d'alerta sobre els efectes que tenen per al planeta les emissions de diòxid de carboni, que s'han incrementat de manera exponencial els darrers anys. Eva Calvo, investigadora a l'Institut de Ciències del Mar, va oferir una xerrada en la que va aportar evidències científiques de les conseqüències que comporta aquest augment del CO2 : pèrdua de la biodiversitat, canvi climàtic o increment de la freqüencia de fenòmens atmosfèrics severs com sequeres, innundacions o huracans, entre altres.

Calvo, que treballa en projectes de recerca sobre els oceans, va començar parlant de l'antropocè, aquesta nova era geològica que es defineix per l'impacte de l'ésser humà sobre el planeta. Un impacte que es tradueix en un increment de les emissions de diòxid de carboni que passen a l'atmosfera però que també són absorvides per la vegetació i els oceans. Aquest CO2, va explicar Calvo, és el responsable del canvi climàtic, que es tradueix a nivell pràctic en una major freqüència de fenòmens com les nevades a cotes baixes que es van viure a Catalunya a finals de febrer d'aquest any. També produeix un augment del nivell del mar, que ja ha estat la causa de la desaparició d'illes senceres a la Polinèsia, i la pèrdua d'organismes marins com els coralls, per la dismunicó d'oxigen a les aigües dels oceans.

Una setmana per parlar del medi ambient

SOS medi ambient és el títol de les Jornades Lacetània d'enguany, que van començar ahir i que s'allargaran fins aquest divendres. Durant aquests dies, l'Institut Lacetània acollirà una cinquantena d'activitats per a professors, alumnes i també obertes a la ciutadania en general, entre les quals hi ha tallers, xerrades, sortides, exposicions, etc.

En els parlaments institucionals de l'acte inaugural d'ahir, Pere Casals, president de la Cambra de Comerç de Manresa i de la Fundació Lacetània, va lloar la tasca de l'institut d'obrir-se a la societat i va animar els alumnes a crear negocis al voltant del medi ambient. Ramon Bajona, director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, va destacar la línia d'excel·lència de l'institut, qualificant-lo com "un dels centres punters de la comarca del Bages". La regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, va agrair l'esforç de l'institut Lacetània en l'organització de les jornades i en va destacar la seva connexió amb el món empresarial. A l'acte també va parlar el director del centre, Francesc Delis, que va ressaltar la trajectòria de les Jornades i la tasca de tots els professionals que les han fet possible al llarg d'aquests 32 anys.