Manresa acollirà dissabte la IX Trobada d'Amics de l'Art Romànic de Catalunya

En aquesta edició i amb motiu de la capitalitat cultural de Manresa es visitaran el Pont Vell, el Pont Nou, i el Pont de Vilomara

Redacció
10 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:11h
Organitzat pels Amics de l'Art Romànic del Bages, Manresa acull aquest dissabte, 14 d'abril, la IX edició de la Trobada d'Amics de l'Art de Catalunya. En aquesta edició, coincidint amb la celebració de la capitalitat cultural de Manresa, es visitaran el Pont Vell,  el Pont Nou  i el Pont de Vilomara.

El Pont Vell és el més emblemàtic dels ponts manresans i, alhora, el més desconegut. El Pont Nou, un dels ponts medievals més llargs del nostre país. I el Pont de Vilomara, situat a cavall dels termes de Manresa i del Pont de Vilomara, forma part de ple dret del patrimoni de la ciutat de Manresa.

La jornada s'iniciarà  dos quarts de 10 del matí al Convent de Santa Clara, on la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i el president dels Amics de l'Art Romànic del Bages, Francesc Gasol, donaran la benvinguda als assistents i n'explicaran les activitats previstes.

A continuació es faran les visites guiades al Pont Nou, Pont Vell i Santuari de la Santa Cova. Després de dinar que es celebrarà al Restaurant Hostal del Camp (Mas la Sala), la jornada es completarà a la tarda amb la visita al pont medieval del Pont de Vilomara i l'església de Santa Maria del Marquet.

Les visites guiades aniran a càrrec dels historiadors Marc Vilarmau, Francesc Gasol, Marc Torras i Jordi Piñero.

Amb motiu d'aquesta trobada, l'Ajuntament de Manresa, els Amics de l'Art Romànic del Bages i la Fundació Bancària "la Caixa" han editat un tríptic divulgatiu amb informació històrica d'aquests tres ponts medievals de Manresa (Pont Vell, Pont Nou i Pont de Vilomara), amb text de Francesc Gasol i fotografies de Josep Llobet.

El pont, eix simbòlic de la capitalitat cultural

Aquesta activitat dels Amics de l'Art Romànic respon perfectament amb l'objectiu de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018, que té el pont com a element central i simbòlic d'aquesta celebració. Els ponts de Manresa són, juntament amb la Seu i la Cova de Sant Ignasi, els elements més característics de la silueta de la ciutat i formen part del seu patrimoni històric-arquitectònic, així com de l'imaginari dels seus habitants.

Manresa, a través de la simbologia del pont i del programa d'activitats que es van iniciar aquest mes de gener, vol establir “ponts de cultura” que enllacin expressions artístiques diferents, connectin el passat, el present i el futur cultural de la ciutat, i que aproximin els ciutadans i les diverses cultures presents a la ciutat al voltant de les arts.

Calendari de la jornada

Matí

- Arribada grups a 2/4 de 10 al Convent de Santa Clara de Manresa (c. Nou de Santa Clara, 62).
- 9.30 a 10.15 h Rebuda/Benvinguda i Formació de grups. Presentació a càrrec del President Francesc Gasol i de la regidora de Cultura de Manresa Anna Crespo.
- 10.30 h. Visita guiada al Pont Nou.
- 11.15 h. Visita guiada al  Pont Vell.
- 12.00 h. Visita guiada al Santuari de la Cova.
- 14.00 h. Finalització visita de la Cova i anar al lloc de dinar.
- 14.30 h. Dinar al Restaurant Hostal del Camp (Mas la Sala).

Tarda

- 16.30 h.Sortir del dinar i anar al Pont de Vilomara.
- 17.00 h. Visita guiada al Pont Medieval del Pont de Vilomara.
- 17.30 h. Visita guiada a l'església del Marquet.
- 18.00 h. Paraules de comiat dels presidents de les entitats participants.
- 18.15 h. Hora prevista de finalització de la trobada.
- 18.30 h. Hora prevista de tornada a Manresa