Navarcles reviurà més de mil anys d'història local en la XVI edició de la Monacàlia

Tindrà lloc aquest cap de setmana i, com ja és habitual, gaudirà de diversos espectacles de recreació històrica

La Monacàlia de Navarcles tindrà lloc aquest cap de setmana
La Monacàlia de Navarcles tindrà lloc aquest cap de setmana | Àlex Gómez
09 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:39h
La setzena edició de la Fira de l'Abat de Navarcles, la Monacàlia, és a tocar. Tindrà lloc aquest cap de setmana, 14 i 15 d'abril, i sotmetrà el municipi en un viatge en el temps a través d'actuacions teatrals i espectacles diversos que rememoraran la relació entre el monestir de Sant Benet de Bages i el poble en qüestió.
 
Amb la ferma voluntat de no perdre de vista el seu passat històric, la Fira té un eix central de tres representacions que reviuen tres moments de la relació entre Navarcles i el monestir. Es tracta de La fundació de Sant Benet de Bages: el casament de Sal·la i Ricardis, que explicarà com, l'any 950, aquest matrimoni noble va decidir fundar un monestir perquè fos la casa dels monjos; Sant Benet, el nostre senyor, a qui paguem el delme, que representarà com, durant el segle XVI, cada any, tothom havia de pagar al monestir una part de la collita, i No volem dependre de Sant Benet, que es remuntarà al segle XIX per reviure el moment en què Navarcles va decidir que volia dependre de la Corona i no del monestir.
 
Tots tres espectacles tindran lloc a la plaça de la Vila i es duran a terme més d'una vegada. Aquest escenari també acollirà les actuacions Carmina Burana; Història de Zíngares;Ball de bugaderes, i Ball de verema, que es deixaran veure, a més, per la plaça de l'Església i l'escenari de darrere l'ajuntament.
 
A banda d'això, la Monacàlia comptarà amb altres espais dedicats a divulgar la història. A la plaça Sant Valentí, per exemple, hi haurà una zona dedicada al cultiu de blat, amb una màquina de batre, un paller i un molí de blat. El carrer Ample reproduirà com es feia la bugada antigament a través d'escenes teatralitzades i la plaça de darrere l'ajuntament acollirà, com cada any, l'espai gastronòmic de la Fira, on s'hi podrà esmorzar, dinar o sopar amb porc rostit, botifarra o altres carns i s'hi podran degustar postres del monestir.
 
Els més petits també podran gaudir de l'esdeveniment amb un laberint que començarà al carrer Nou; amb una tirolina i un pont tibetà que estaran ubicats a la plaça Aguilar, o amb un corral amb cabres, porcs, oques i un ase que estarà situat al carrer Ample. La plaça Aguilar serà el centre neuràlgic de l'activitat infantil, amb jocs i tallers diversos.
 
Enguany, a més, es presentarà la peça musical de la primera dansa que ha de formar part de la banda sonora de la Monacàlia, i que ha estat composta pel jove músic Pere Tió.
 
Totes les propostes de la Fira de l'Abat de Navarcles es poden consultar visitant aquest enllaç.