Artés s'uneix contra el feixisme

Centenars de manifestants es concentren al parc Can Crusellas i marxen en silenci fins a la carretera de Prats, on va tenir lloc l'agressió dels Rebels a persones que penjaven llaços grocs

07 d'abril del 2018
Actualitzat el 08 d'abril a les 16:02h
Els manifestants al parc de can Crusellas cantant els Segadors, amb l'alcalde d'Artés, d'esquena
Els manifestants al parc de can Crusellas cantant els Segadors, amb l'alcalde d'Artés, d'esquena | Pere Fontanals
Artés està de fira. Una de les fies sectorials més importants del Bages. Artés està vestit de groc amb llaços als carrers, més que mai i enlloc, i amb un gran llaç que penja del campanar Vell, i que es veu des de l'Eix Transversal. I Artés també està unit i ha rebut aquest dissabte al vespre l'escalf de gent vinguda d'arreu per omplir el parc Can Crusellas i caminar, en silenci i amb els braços alçats fins al punt de la carretera de Prats on un grup del motards feixistes Rebels van agredir persones que lligaven llaços grocs al carrer dues de les quals van ser ateses al CAP i van presentar denúncia als Mossos.

En un poble en fira, i en un parc municipal amb sardanes, poc a poc s'ha anat omplint l'espai fins que passats gairebé vint minuts de l'hora de la convocatòria, la cobla Ciutat de Girona ha aturat la música i els balladors han descansat. Centenars de persones han ocupat l'ample de l'espai. Alguns polítics comarcals, també. Junts per Artés, ERC, la CUP i EUiA, entre d'altres, donaven suport a l'acte, i això s'ha notat en la transversalitat de la convocatòria.


L'alcalde d'Artés, el cupaire Ernest Clotet, ha denunciat el feixisme "latent" que pateix la població. "Algú es podria confondre i arribar a creure que són fets puntuals, però hi ha continuïtat entre l'incendi de l'Ateneu la Falç de fa uns anys i l'atac feixista d'ahir", ha indicat. Podria haver-hi afegit també, el conflicte que va existir amb l'enderroc d'un monòlit franquista al cementiri municipal, entre aquestes dues dates.

Els representants de l'ANC, Òmnium i dels convocants han insistit en la necessitat de "platar cara al feixisme", ja que "no és només feina dels independentistes, sinó de tots els demòcrates fer-ho". Tots tres han denunciat la "complicitat" de l'Estat amb aquests moviments "als que no persegueixen judicialment com als polítics catalans o altres artístes díscols amb el poder".
 

Els manifestants, mans en alt i en silenci, al punt on hi va haver l'agressió. Foto: Pere Fontanals


Una sardana interpretada per la pròpia cobla Ciutat de Girona ha donat el peu a la marxa, de poc més de 50 metres, que ha desplaçat els manifestants en silenci i amb les mans alçades fins al punt on hi va haver l'agressió, a pocs metres també d'on els Rebels es reuneixen cada divendres a la nit. Allà s'hi han fet 3 minuts de silenci i s'hi ha deixat la pancarta que encapçalava la manifestació: "Artés antifeixista". Tothom ha aplaudit.