Atac feixista a veïns d'Artés que penjaven llaços grocs per la fira

Entre els agressors hi ha membres els Rebels, 'un grup de motards conegut per la seva vinculació amb l'extrema dreta

Agressió ultra a Artés
Agressió ultra a Artés | Ton Pagès
Redacció
07 d'abril del 2018
Actualitzat el 08 d'abril a les 11:43h
Un grup d'espanyolistes d'extrema dreta ha atacat, aquest dissabte de matinada, diversos ciutadans que penjaven llaços grocs a Artés, aprofitant la fira que s'hi ha de celebrar aquest cap de setmana. Entre els agressors s'ha pogut indentificar membres dels Rebels, el grup de motards d'ideologia feixista del poble capitanejat per Joan Escalé, que segons testimonis també hi era.

L'atac ha tingut lloc al voltant de les 2 de la matinada al carrer Rocafort, a prop de la carretera de Prats, quan els voluntaris preparaven l'ambientació en favor dels presos polítics de cara a la fira. En aquell moment, un grup de persones ha sortit d'un bar i s'hi ha acostat entre crits antiindependentistes i insults, i les ha començat a agredir.

Arran de l'atac, diverses persones han resultat ferides amb contusions i dues d'elles han hagut de ser ateses al Centre d'Atenció Primària (CAP) del poble, amb previsió que aquest dissabte presentin denúncia als Mossos d'Esquadra. Segons han confirmat els Mossos d'Esquadra a NacióDigital, no hi ha hagut ferits greus.

Però qui són els Rebels?

Els Rebels és un grup de motards feixistes i etnicistes d'Artés molt violents. El passat mes de febrer van participar activament en la manifestació feixista de Balsareny organitzada per la plataforma Por España me Atrevo, de la que hi formen part, entre altres, Democracia Nacional.

El 2013 varen protagonitzar una batalla campal contra els Pawnees MC de Terrassa al barri del Poble Nou de Manresa durant les seves festes. Els Mossos d'Esquadra van practicar quinze detencions entre els dos grups, i van requisar punys americans, armes blanques, porres extensibles i altres objectes contundents. Dos anys després, el jutge els va absoldre tots quinze.

Però el capítol que més mostra el seu tarannà va tenir lloc el 2015, quan la Policia Nacional va detenir vuit membres dels Rebels acusats d'extorsions, coaccions, lesions, amenaces i grup organitzat. Segons la policia, se'ls acusava d'una pallissa a Madris on la víctima va resultar ferida greu.

En la seva ideologia són tradicionalistes, espanyolistes, cristians i etnicistes segons els valors que defensen en el seu ideari: "la nostra pàtria, creences religioses, la cultura a la que pertanyem, ideologia que professem i la família".

El vídeo i les fotografies de l'atac ultra els ha penjat l'usuari Ton Pagès.