Protecció Civil informa del Pla Inuncat i del Pla sobre pandèmies als ajuntaments de la Catalunya Central

Redacció
21 de setembre del 2009
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) informarà demà 22 de setembre del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya, Inuncat, als ajuntaments de les comarques de la Catalunya Central. També es subministrarà informació relativa al Pla d’actuació específic sobre pandèmies elaborat en el marc del Procicat (Pla de Protecció Civil de Catalunya) i la seva aplicació en relació a la grip nova.
 
La sessió de treball està convocada pel matí a la seu dels Serveis Territorials del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DIRIP) a Manresa (C/ Àngel Guimerà, 14), on s’informarà els representants dels ajuntaments del contingut del Pla Inuncat i dels procediments d’alerta i avisos als municipis.

Pel que fa a l’Inuncat, des de la DGPC es considera molt important que els ciutadans augmentin el grau d’autoprotecció, especialment en desplaçaments de lleure a indrets que no siguin els habituals en la temporada en que el risc  d’inundacions per pluges o crescudes sobtades dels rius augmenta. El paper dels Ajuntaments a l’hora de fer difusió dels consells de la DGPC és cabdal per  aconseguir que la ciutadania prengui consciència dels riscos i prengui mesures d’autoprotecció que els minimitzin.
 
En la reunió s’explicarà el funcionament de la xarxa de vigilància de fenòmens meteorològics, el sistema de predicció i el contingut de diferents estudis climàtics en què s’ha basat l’Inuncat a l’hora de definir zones de risc. També es comentaran els criteris que s’han seguit per delimitar zones inundables i es farà un repàs del funcionament dels protocols d’actuació previstos en l’Inuncat.
 
També es subministrarà informació relativa al Pla d’actuació específic sobre pandèmies elaborat en el marc del Procicat (Pla de Protecció Civil de Catalunya) en relació a la possible afectació de la grip nova. En aquest sentit, tant des del departament de Salut com des del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DIRIP), s’ha considerat que els efectes que pot tenir una propagació elevada d’un virus gripal, i en general qualsevol fenomen pandèmic requerien el disseny conjunt d’una estratègia de gestió de crisi.
 
El Pla específic sobre pandèmies s’ha dissenyat tenint en compte la possible afectació en els serveis bàsics i subministraments en el cas d’un contagi que afecti a una part important de la població.
 
Tot i que les previsions amb que es treballa en relació a la grip nova no ens situen en un escenari d’afectació crítica, s’ha treballat en un Pla sobre pandèmies que contempla totes les possibilitats i que pugui ser activat en cas necessari per garantir el normal funcionament dels serveis públic bàsics i dels subministraments més estratègics.
 
La reunió serà presidida pel Director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Carles LLussà,  i comptarà amb la participació de tècnics de la Direcció General de Protecció Civil, del Servei Meteorològic de Catalunya, de l’Agència Catalana de l’Aigua i amb la presència de comandaments de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i dels Bombers de la Generalitat. Pel que fa al Pla específic relatiu a les pandèmies, també hi participarà personal tècnic del departament de Salut.
 
En les properes setmanes es duran a terme sessions de treball similars a altres zones de Catalunya per informar la totalitat dels municipis d’ambdós plans.