Can Ladis idea una campanya solidària per ajudar un Banc d'Aliments «més desbordat que mai»

S'anomena Plat Solidari i pretén fer-se extensiva a tots els bars i restaurants de les comarques del Bages, Moianès i Berguedà

Quintas, Caram i Giner durant la roda de premsa d'inauguració de la campanya Plat Solidari
Quintas, Caram i Giner durant la roda de premsa d'inauguració de la campanya Plat Solidari | Sílvia Rius
05 d'abril del 2018
Actualitzat a les 22:19h
La Plataforma dels Aliments de Manresa té més usuaris que mai. Així ho ha exposat Sor Lucía Caram, una de les alma mater d'aquesta entitat que forma part dels diversos projectes solidaris impulsats per la Fundació Rosa Oriol. La monja dominica es mostra recelosa davant les estadístiques que assenyalen que la recuperació de la crisi cada cop es fa més latent, tot posant de manifest que "des que vam iniciar les recollides d'aliments l'abril del 2009, mai abans havíem experimentat la impotència que sentim ara, amb més gent que mai en situació de pobresa i misèria i amb el sentiment que t'estàs trencant per dins, perquè sents que no pots més".

Actualment la plataforma atén, a Manresa, un total de 1.400 famílies, que en unitats individuals representen unes 2.700 persones. Cada any mou més de 400.000 quilos de menjar, entre els quals s'hi troben 90.000 litres de llet; 8.000 dotzenes d'ous; 20.000 quilos d'arròs, o 17 tones de carn. "Donem tant menjar perquè cada cop les necessitats són més grans i les situacions cada cop més dramàtiques", exposa Aureli Quintas, que gestiona l'equip logístic dels voluntaris que treballen al magatzem distribuïdor d'aliments de Manresa, un equipament de 900 metres quadrats, ubicat a la Pirelli.

El magatzem, que va inaugurar-se el mes de juliol passat, va crear-se amb la voluntat d'optimitzar el repartiment d'aliments a les entitats socials i solidàries de les comarques del Bages, Moianès i Berguedà. Aquesta millora ha implicat una agilitat més gran en la distribució i ha permès estalviar temps i recursos, ja que, fins ara, cada entitat havia d'anar al Banc Central dels Aliments de Barcelona a buscar els seus. Amb el nou local s'han reduït els desplaçaments de vehicles, que s'han unificat en un sol tràiler, que cada setmana va a buscar el menjar a la capital catalana, el porta al magatzem, i són els voluntaris els que el reparteixen pels ens municipals de totes tres comarques.

Els aliments que els arriben des de Barcelona, però, només cobreixen les necessitats d'aquelles persones en situació de pobresa derivades de serveis socials que, sumant les de les tres comarques, són unes 4.500. A banda d'això, que està comptabilitzat per la Unió Europea, també s'hi han de sumar les donacions que reben els diversos supermercats, molts dels quals tenen una cistella a la porta d'entrada perquè els clients hi disposin el que vulguin fer arribar al Banc dels Aliments. "Això ho tenim comptabilitzat nosaltres, però no entra dintre de la xarxa de distribució oficial", recalca Caram, tot aclarint que "si una persona ve i diu que té hora per serveis socials per d'aquí dues setmanes, no li podem donar un producte de la UE, i el que fem és proporcionar-li el menjar que ens ha arribat dels comerços locals".

La solidaritat arriba al món de la restauració

"El quilòmetre zero solidari ja està implementat en el sector del comerç, i ara el que volem és ampliar-lo a través del món de la restauració", ha dit la monja, tot agraint als responsables del restaurant Can Ladis de Sant Fruitós de Bages "que hagin posat la primera pedra a una idea que volem fer extensiva a la resta de bars i restaurants de les comarques del Bages, Berguedà i Moianès".

La campanya engendrada per Can Ladis s'anomena Plat Solidari, i el que pretén és recaptar diners a través del menú diari que ofereixen. "Cada persona que vingui a fer el menú del migdia, 0,50 cèntims del que pagui els donarem a aquest projecte", ha explicat Dani Giner, gerent del restaurant santfruitosenc, que ha afegit que pel que fa als caps de setmana "destinarem 1 euro per cada mariscada que servim". Amb aquest projecte Can Ladis vol interpel·lar la resta d'establiments gastronòmics locals, amb la voluntat que "entre tots ajudem els nostres veïns que estan patint les conseqüències de la crisi", ha dit Giner.

La campanya Plat Solidari, que comença avui, tindrà com a responsable Josep Ribera, que alhora s'encarrega de la comunicació, el departament de recursos humans i el finançament de la Fundació Rosa Oriol. Ell serà qui visitarà els diversos restaurants de les tres comarques i els animarà a sumar-se al projecte. "Cada establiment decidirà de quina manera s'hi vol implicar", ha remarcat Caram, que ha afegit que la premissa és que "al client, en el marc de la campanya, no li suposarà cap cost addicional menjar en el restaurant que sigui", sinó que serà aquest darrer "el que assumirà el cost de les donacions".

Tot el que s'aconsegueixi es destinarà a la gestió de la logística del magatzem de la Pirelli. "La idea és començar una cursa que no s'aturi fins que no s'acabi aquesta maleïda crisi", ha clos Sor Lucía, tot manifestant que "anirem sumant els quilòmetres que hi ha de restaurant en restaurant per arribar a cobrir com més zones millor".