Catalonia Sacra proposarà dissabte conèixer el claustre del monestir de l'Estany

El Dr. Carles Sánchez serà el ponent d'aquesta activitat que es farà a les 12 del migdia

Redacció
04 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:04h
L'agenda cultural de Catalonia Sacra proposa una activitat per conèixer el claustre del monestir de l'Estany. El claustre, un dels més originals de tota l'escultura romànica catalana, ha estat recentment restaurat. El dissabte 7 d'abril, el Dr. Carles Sánchez, oferirà una conferència que permetrà conèixer in situ aquesta joia del patrimoni en el qual en destaquen les columnes dobles i els 72 capitells amb iconografies de temàtica vegetal, heràldica i d'escenes bíbliques i profanes. L'activitat començarà a les 12 del migdia i el nombre de places és limitat. La inscripció, al preu de 2 euros, s'ha de fer al correu electrònic [email protected] o al telèfon 693 720 202. Aquesta activitat està proposada pel Bisbat de Vic.

El monestir de Santa Maria de l'Estany està format per l'església i pel claustre. Aquests elements és un dels monuments més insignes del romànic català. L'ala nord del claustre, iniciada a mitjan segle XII, és la més primitiva. En els capitells es representa tota la vida de Crist, del naixement al calvari, i també altres temes al·legòrics a la redempció de la humanitat. Cal remarcar els capitells de la fugida a Egipte, del Sant Sopar i de l'entrada de Jesús a Jerusalem. En l'ala oest del claustre, sobretot a la part interior, els capitells estan decorats amb temes de bestiari, flora, geomètrics i heràldics. Cal remarcar el capitell amb animals alats. L'ala sud del claustre és la més moderna; fou acabada a finals del s. XIII o principis del XIV. Els seus capitells presenten motius decoratius semblants als de la galeria oest. Cal remarcar els capitells amb els motius encerclats d'un gall, un cavaller i un cérvol. L'ala est és iconogràficament molt rica: si bé hi trobem escenes religioses, com l'anunciació a Maria, també hi ha les internacionalment conegudes escenes profanes, tals com una noia pentinant-se, uns pagesos batent una garba, o un bou tocant un instrument musical.

El claustre ha estat recentment restaurat. L'actuació ha consistit en la reparació de la coberta del sobreclaustre que patia moltes filtracions d'aigua i en la restauració integral de la columnata romànica. S'han restaurat les columnes i les bases que estaven molt malmeses perquè la pedra s'exfoliava i s'han netejat els capitells. També s'ha construït una escala que crea un accés directe al sobreclaustre.

Aquesta és la segona activitat que Catalonia Sacra realitza aquest curs 2018 en l'àmbit del Bisbat de Vic. El dissabte 17 de febrer es va fer una conferència sobre el retaule del Sant Esperit de la Seu de Manresa. L'activitat es va fer després de la presentació de la programació cultural d'aquest any. També estan previstes en aquest curs, una conferència sobre el barroc a la catedral de Vic (16 de juny) i el retaule de la Concepció de Pujalt (2 de setembre). La programació d'activitats del curs està formada per una quarantena d'actes que, entre febrer i novembre, volen posar en valor i reivindicar la importància del patrimoni religiós a Catalunya. Catalonia Sacra també disposa -entre d’altres- d’un catàleg de visites i itineraris guiats a diferents elements del patrimoni de l’Església disponible per a grups.