L'Homo sapiens digital protagonitza el cartell de la quinzena edició del Clam

El certamen cinematogràfic tindrà lloc del 26 d'abril al 6 de març i aprofundirà en el binomi "Revolució tecnològica i bé comú"

Redacció
27 de març del 2018
Actualitzat a les 11:24h
El Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, ha presentat, aquest dimarts, el cartell oficial de la seva 15a edició. El certamen, que se celebrarà del 26 d'abril al 6 de maig a Navarcles, Manresa i Avinyó, a banda de l'oferta cinematogràfica, programarà el lliurament del Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat i un munt d'activitats de reivindicació, reflexió i de compromís social.

La imatge seleccionada per aquesta edició la signa la dissenyadora Lucía Alcaina, amb una proposta artística que pretén reflexionar de forma creativa sobre el binomi que protagonitza el certamen: la cinematografia compromesa i el tema escollit enguany: "Revolució tecnològica i bé comú".

Alcaina, de 23 anys, és directora d'art i dissenyadora de moda. Nascuda a Saragossa, va fer la seva formació entre Barcelona i Berlin i, finalment, va decidir establir-se a Manresa, on hi té el seu estudi. Les seves obres busquen l'equilibri entre l'art i propostes més comercials, i destaca en la importància del procés creatiu de les seves obres. Passarel·les de moda com la 080 Barcelona Fashion Week, Cracow Fashion Week o la European Fashion Union ja han vist el seu treballs; i festivals como Manrussònica i  el Mercat de Música Morta de Manresa també han comptat amb la seva aportació artística i comunicativa.

Per a Alcaina, amb el cartell del Clam "reflexiono sobre com  Internet i les xarxes socials han creat  un entramat complex  en el qual  és possible relacionar-se amb la resta del món, esborrant qualsevol frontera física, a través d'avatars". La dissenyadora interpreta com evoluciona l'home cap un "homo sapiens digital".

Revolució tecnològica i bé comú

Enguany, el festival posa sobre la taula un tema de màxim interès i rabiosa actualitat que està generant un ampli debat entre experts, governs i institucions: revolució tecnològica i bé comú. Tal com expliquen els organitzadors del Clam, "durant darrers anys del segle passat, l'aparició d'Internet va suposar una revolució que ha portat a un canvi estructural de la societat". Alhora, afegeixen, "el procés de globalització ha propiciat també un major desenvolupament tecnològic que ha afectat tots els àmbits de la realitat Avui, doncs, som protagonistes actius d'un món que està canviant a una velocitat vertiginosa".

Convençuts que "la societat, l'economia i la tecnologia conviuen íntimament relacionades", els alma mater del festival manifesten que malgrat que "aquest progrés tecnològic i científic ha aportat un munt d'avantatges i beneficis a curt termini. l'optimisme generat per la tecnologia com a motor de benestar no està responent de cap manera a les expectatives".

En aquest sentit exposen que "un anàlisi detallat de les conseqüències de l'aplicació de la tecnologia digital confirma que malauradament no està tenint el retorn col·lectiu esperat i ha fet saltar les alarmes perquè governs i ciutadania prenguin consciència i prioritzin els seus objectius per tal que aquesta estigui realment al servei del bé comú".
 

El cartell del Clam mostra l''evolució' de l'home cap a un Homo sapiens digital