El Bages tornarà a ser seu del turisme religiós durant aquesta Setmana Santa

Montserrat i la Cova són els principals atractius de la comarca

Montserrat segueix sent el destí bagenc preferit pels turistes durant la Setmana Santa
Montserrat segueix sent el destí bagenc preferit pels turistes durant la Setmana Santa | Wikipedia
Redacció
23 de març del 2018
Actualitzat a les 12:25h
 El sector turístic de la Catalunya Central es mostra optimista de cara a Setmana Santa i espera assolir ocupacions elevades, sobretot de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua. El turisme rural continua sent l'opció més ben posicionada entre els visitants i els allotjaments tenen unes previsions que van del 80 al 100%. Entre els atractius turístics principals hi ha Montserrat, el Mercat del Ram de Vic o l'estació d'esquí del Port del Comte, que gràcies a les darreres nevades podrà allargar la temporada fins el cap de setmana del 7 i 8 d'abril. El perfil majoritari de clients que trien la Catalunya Central per passar la Setmana Santa són famílies de la província de Barcelona que busquen el contacte amb la natura i el món rural.

Bons registres pel turisme religiós del Bages

Els principals punts religiosos del Bages, Montserrat i la Cova de Sant Ignasi, preveuen omplir aquesta Setmana Santa. Les 38 habitacions de l'hostatgeria estan ja plenes i les cel·les Abat Marcet al 95%, pel que preveuen arribar al 100%. Pel que fa a l'hotel Abat Cisneros, de dijous a diumenge només queden el 25% de les habitacions disponibles.

També a la Cova de Sant Ignasi de Manresa esperen una important afluència de visitants aquests dies. El Centre Internacional d'Espiritualitat (abans Casa d'Exercicis), el mateix indret on Ignasi de Loiola va viure l'experiència que donaria lloc al seu llibre Exercicis espirituals, té pràcticament plenes totes les seves habitacions.

Cases rurals quasi plenes al Berguedà i bones perspectives Solsonès

Al Berguedà, aquesta Setmana Santa les reserves de cases rurals s'han fet amb més antelació del que és habitual. "La majoria estan fetes entre gener i principis de febrer", ha explicat  el president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer. A hores d'ara, l'ocupació, de Dijous Sant a Dilluns de Pasqua, frega el ple amb el 95% de les cases ja ocupades "pel que de ben segur que amb les reserves d'última hora arribem a omplir". El perfil són majoritàriament famílies de la província de Barcelona que busquen "contacte amb la natura i el món rural", ha afegit.

Al Solsonès les previsions a les cases de turisme rural també són positives. La presidenta de l'Associació de Turisme Rural del Solsonès (TRAS), Pilar Bielsa, ha explicat que durant el dies festius de Setmana Santa s'espera omplir la majoria de cases, tot i que ha dit que la gent "no fa estades gaire llargues". Bielsa ha assegurat que Setmana Santa és una època forta al Solsonès. La presidenta del TRAS també ha relatat que el fet que l'estació d'esquí del Port del Comte estigui oberta per aquestes dates ha afavorit que les cases de turisme rural més properes a la neu se n'hagin beneficiat.

De fet, el director de l'estació d'esquí del Port del Comte, Albert Estella, ha explicat que hi haurà obertes el 100% de les instal·lacions amb "gruixos de neu boníssims". A més, Estella ha dit que hi haurà neu pols "gràcies a les temperatures baixes d'aquests dies", de manera que "tindrem neu per donar i per vendre". Estella ha fet un balanç positiu d'aquesta temporada d'hivern, tot i que ha dit que els episodis de mal temps han fet que alguns caps de setmana "no s'hagin pogut aprofitar".

Osona centra l'atracció de visitants en la tradició ramadera

A la comarca d'Osona les previsions d'ocupació per Setmana Santa se situen al 80% de mitjana. Tot i això, durant el primer cap de setmana del 24 i 25 de març hi ha diversos establiments de la capital osonenca que ja han penjat el cartell de complert com a conseqüència del tradicional Mercat del Ram, la cita anual del sector ramader. El gerent de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona, Antoni Dinarès, confia que el temps no afecti al desenvolupament del mercat i es pugui reflectir en unes bones ocupacions.

De cara als quatre dies festius de Setmana Santa les previsions són desiguals. Si bé hi ha establiments que ja tenen ple, n'hi ha d'altres que tenen les habitacions entre el 50 i el 60%. Amb tot, Antoni Dinarès ha destacat que els hostalers són optimistes i confien en les reserves d'última hora.

Un altre dels reclams que busca atraure públic durant la Setmana Santa a Osona és el Festival BBVA de Música Religiosa de Vic, que comença aquest divendres i que s'allargarà durant tota la setmana. Un altre dels atractius religiosos per aquests dies també serà la centenària processó dels Armats, organitzada per la Venerable Congregació dels Dolors, que destaca pel silenci sepulcral que impregna els carrers del nucli antic de la ciutat i només es trenca pel caminar coordinat dels propis armats.

L'Alta Anoia, també amb bones perspectives d'ocupació

Les cases rurals de la zona de l'Alta Anoia ompliran gairebé totes les places durant els dies festius de Setmana Santa. El president de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, Ramon Bosch, ha dit que l'ocupació és similar a la de l'any passat, tot i que considera que enguany "la gent no ha reservat amb tanta antelació com altres cops". Segons Bosch, el turisme que acull aquesta zona de l'Anoia per Setmana Santa és principalment familiar i de l'àrea de Barcelona.