Entrevistem el fals guàrdia civil de Waterloo: «Qui fa el ridícul és Puigdemont»

El bagenc Jaime Vizern explica de primera mà la "performance" que va portar a terme davant la residència del president i aprofita l'entrevista per intentar desvincular la plataforma que presideix, Democracia y Unidad Española, del feixisme o d'un ideari d'extrema dreta

Jaime Vizern
Jaime Vizern | Particular
22 de març del 2018
Actualitzat el 23 de març a les 11:57h
Jaime Vizern, que ha viscut a Manresa i Sant Fruitós de Bages i que té una important relació amb Sant Salvador de Guardiola, va aparèixer dimecres a les principals teles, diaris i ràdios del país. Vestit de guàrdia civil i amb la residència del president Puigdemont de fons.

Malgrat que al Bages ja era conegut com a president de Democracia y Unidad Española (DUE) per haver organitzat diverses manifestacions espanyolistes i sortir de nit a treure llaços grocs o a pintar murals independentistes, Jaime Vizern ha fet el salt als mitjans nacionals i estatals aquesta setmana per una performance vestit d'agent de la Guàrdia Civil davant de la residència del president Puigdemont a la localitat belga de Waterloo.

En conversa amb NacióManresa Vizern respon els dubtes sobre aquesta actuació i, de passada, vol aclarir que la plataforma que ell presideix no té relació amb el feixisme ni amb l'extrema dreta i culpa "els mitjans nacionalistes" d'aquesta percepció.

- Què preteníeu amb l'acció a Waterloo? Quin n'era l'objectiu?

- Visibilitzar el ridícul immens d'un expresident de la Generalitat que s'ha convertit en un esperpent d'ell mateix. També volíem desemmascarar que, darrere de l'amor a Catalunya que diu que sent, només s'hi amaga un covard que farà el que sigui per salvar la pell.

- La vostra intenció era fer una visita llampec o també, com ja havíeu dit, volíeu muntar el campament que teníeu a plaça Catalunya?

- Efectivament, volíem muntar el campament de plaça Catalunya.

- I per què no ho vau fer?

- Perquè tot el material que havíem de fer servir (símbols, banderes de Tabàrnia, tendes...) per alçar el campament estava, justament, dins de la maleta que ens van perdre quan vam arribar a Brussel·les. Vam haver d'improvisar. Va ser un contratemps força còmic a l'alçada de la performance que volíem dur a terme.

- Pots entendre que hi hagi gent que titlli de ridícula aquesta acció?

- És sarcasme en estat pur i és ridícula, igual que Puigdemont. Tot i així, ja sabem que la percepció de qui fa el ridícul depèn de qui s'ho mira, segons el bàndol polític al qual pertanyi.

- Hi ha diverses versions del vostre encontre amb la policia belga. Com va ser, realment?

- Molt desenfadat. Com que estàvem molt a prop de la casa de Puigdemont ens van demanar la documentació. Ho van fer entre riures, perquè la indumentària de Guàrdia Civil ja es veia que era de broma: el tricorni era de plàstic, l'havíem comprat als xinos. Mentre se'ns acostaven ja van veure que tot plegat es tractava d'una broma. Ens ho vam passar molt bé amb ells.

- L'objectiu de Democracia y Unidad Española (DUE) és fer fracassar totes les accions ideades per les entitats independentistes?

- Més que fer fracassar el que volem és visibilitzar les seves actituds antidemocràtiques. Nosaltres volem que es mirin al mirall i que s'adonin de les seves contradiccions. Volem arrabassar-los la bandera de la llibertat i de la democràcia en la qual s'embolcallen, però que en realitat només fan que trepitjar. Espanya és un estat de dret; tenim una Constitució que és de les més modernes del món. Una Constitució que Catalunya va votar amb més d'un 92% de vots a favor i que, com va passar amb Tejero el 23-F, els nacionalistes no respecten.

- Has dit, en diversos mitjans de comunicació, que la DUE treballa per la unitat d'Espanya però que no té una ideologia feixista ni d'extrema dreta. Com expliques, doncs, que en les manifestacions que organitzeu s'hi infiltrin (o, directament, convideu) persones que sí que defensen aquest pensament?

- A DUE se l'ha de jutjar pel que sosté i defensa, no pas pel que digui el nacionalisme per estigmatitzar el nostre compromís amb la sobirania de la nació espanyola. Confondre l'amor que sentim envers Espanya amb aquestes difamacions és mala fe. La premsa nacionalista és molt selectiva a l'hora de focalitzar les persones: en comptes de fixar-se en la majoria sempre busca algú que pugui convenir amb un perfil més de l'extrema dreta. Nosaltres, igual que en les manifestacions independentistes, no volem persones violentes.

- Des de DUE rebutges aquelles persones que, per exemple, fan la salutació nazi o porten les ungles pintades amb l'emblema de les SS?

- Això és impensable en una societat democràtica. La pregunta en sí mateixa ja és ofensiva. Què li semblaria si jo li preguntés si és pederasta? No s'ho prendria com una ofensa?

- La DUE va participar en la manifestació de Por Espanya me atrevo, celebrada a Balsareny?

- No.

- Cristina Arias, que parlar amb Rajoy després de denunciar que van intentar cremar casa seva, a Balsareny, va dir per la televisió que pertanyia a DUE. Segueixen sent-ne membres, ella i el seu marit, que últimament ha aparegut força als mitjans de comunicació?

- Van pertànyer a DUE, però arrel de tot l'assetjament que van patir per part del nacionalisme, van deixar de ser-ne membres.

- Com es finança DUE? Rep aportacions de Ciutadans?

- És una broma? Va, home va! Nosaltres no rebem cap subvenció. Ni una. Per exemple, el viatge a Brussel·les l'hem pagat a escot, com sempre.