La CUP denúncia que el govern de Monistrol de Calders rep subvencions «partidistes»

L'Ajuntament ha rebut de la Diputació una subvenció directa de Desenvolupament Econòmic per urbanitzar la plaça de l'Escorxador, quan "el que seria lògic" hauria estat demanar-ho pel catàleg anual

Ca l'Esperdanyer a Monistrol de Calders, un edifici del segle XVII
Ca l'Esperdanyer a Monistrol de Calders, un edifici del segle XVII | Patrice Blanquart
22 de març del 2018
Actualitzat a les 14:35h
L'Ajuntament de Monistrol de Calders ha rebut de la Diputació una subvenció directa de 17.800 euros per desenvolupar el projecte urbanístic de la plaça de l'Escorxador, que inclou l'esfondrament de Ca l'Espardenyer i d'un edifici adjacent "que ni tan sols no és propietat municipal i en el que hi viu encara un veí", segons apunta el regidor de la CUP Ramon Vancells.

La formació rupturista, a més, assenyala que la subvenció arriba del despartament de Desenvolupament Econòmic, "que no és l'àrea que ha d'actuar per a projectes urbanístics". El fet que la subvenció sigui directa, i que requereixi l'autorització de Presidència de la Diputació fa que des de la CUP consideri que és una pràctica "poc ètica" basada només "criteris partidistes".

Vancells explica que les subvencions directes de la Diputació estan pensades únicament "per aquells casos d'emergència amb que es pugui trobar un ens local" i no per a projectes ja planificats. La CUP recorda que el pacte entre CiU i ERC per fer fora la CUP de l'alcaldia a mitjans de 2016 ja contemplava l'enderrocament de Ca l'Espardenyer per fer una plaça en l'indret.

A més, valora, que al demanar aquest tipus de subvenció l'Ajuntament ha hagut d'externalitzar el projecte, "i ho ha fet a un estudi d'arquitectura de persones properes a ERC". "Si la subvenció s'hagués demanat en el marc del catàleg anual, el projecte l'hagués desenvolupat directament la Diputació, usant criteris de servei públic", explica Vancells.

L'alcaldessa, Sílvia Sànchez, ha explicat a NacióManresa que ca l'Espardenyer "no s'ensorrarà sense projecte ni finançament". Sànchez explica que les meses de subvencions per projectes es demanen a l'inici de mandat i que, en el cas de Monistrol de Calders, "quan ho va demanar la CUP -a principi de mandat els rupturistes tenien l'alcaldia- la Diputació va aprovar una dotació de 300.000 euros fins a 2019", i aquí "no s'hi poden afegir més coses". Explica també que l'avantprojecte el van tenir el març i és quan es va demanar el finançament.

La CUP, que considera "molt greu" la situació, explica que aquí, "les meses no hi tenen res a veure", i que la subvenció s'hauria d'haver inclòs en el catàleg anual de subvencions, que s'obre a primers de cada any i que hi ha un període per presentar. "Se'ls va passar aquest període, i el març de 2017 van haver-ho de demanar usant un mètode directe que no tocava", explica Vancells. La subvenció per a desenvolupar el projecte es va demanar el març de 2017, la Diputació la va concedir aquell mes de maig i els diners han arribat ara.

L'enderrocament de ca l'Espardenyer és un tema que està sobre la taula des de l'inici del mandat i que formava part del programa electoral de les tres formacions que van treure representació a l'Ajuntament. La CUP, que va tenir l'alcaldia més d'un any, defensava la rehabilitació d'aquest edifici del segle XVII. CiU també tenia aquest punt. En canvi MAP-ERC defensava el seu enderrocament. Després del pacte entre CiU i ERC per presentar una moció de censura contra els rupturistes i formar govern, el criteri republicà s'ha imposat i el projecte per a enderrocar aquest immoble i l'adjacent per fer-hi una plaça ja està en marxa amb aquesta subvenció.

La CUP preguntarà sobre la subvenció aquest dijous a la presidenta de la Diputació en el transcurs del plenari de l'òrgan provincial.