La segona planta de sal de Súria s'alçarà a les actuals instal·lacions

La Comissió d'Urbanisme ha aprovat un nou Pla Director Urbanístic de l'activitat minera al Bages després de rebre diverses al·legacions

Camions treballant a la zona de la planta de sal «vacuum» d'Iberpotash a Súria
Camions treballant a la zona de la planta de sal «vacuum» d'Iberpotash a Súria | Mar Martí
Gemma Aleman
21 de març del 2018
Actualitzat a les 18:59h
La segona planta de sal 'vacuum' que Iberpotash construirà a Súria es farà al costat de les actuals instal·lacions i no al polígon de la Pobla Sud, com estava previst al Pla Director Urbanístic (PDU) de l'activitat minera del Bages aprovat inicialment l'any 2016. Així ho ha aprovat aquest dimecres la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central. La decisió arriba després de les al·legacions de l'Ajuntament de Súria i de la mateixa empresa minera, que havien argumentat que al centre de producció hi havia espai suficient per a noves construccions. La Comissió ha aprovat un nou Pla Director Urbanístic (PDU) després de les al·legacions que va rebre el de 2016 i en el qual també s'incorpora el sector miner de Cardona.

Segons ha explicat el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, s'ha "desestimat" la Pobla Sud en constatar que la construcció de la planta en les noves instal·lacions "era tècnicament viable" i que, alhora, alçar-la al costat permetrà "reduir el consum de nou sòl i compartir processos". Així doncs es crearà un nou sector d'interès supramunicipal amb una superfície de 73.035 m2 , dels quals 46.736 es destinaran als usos miners. A més, com que l'indret ja disposa de tots els serveis urbanístics bàsics, no caldrà fer obres de connexió externes.

Integració paisatgística

En el nou PDU, preveu que la planta s'alci "tenint molt en compte la integració paisatgística", ha afegit Serra. D'una banda obliga al tractament ambiental de les vores de tot el sector, especialment de la façana a la riera del Tordell i a la carretera C1410z, i, simultàniament, estableix criteris i recomanacions per al de les instal·lacions existents.

No hi haurà tercera planta

Segons la subdirectora d'Urbanisme, Rosa Vilella, un altre dels canvis que incorpora el nou PDU és que només preveu la construcció d'una segona planta i no d'una tercera i una quarta, tal com s'incloïa en la primera de les versions. Vilella ha explicat que les analítiques ambientals han posat de manifest que en els processos de tractament de sal "es perd més del que pensàvem, fins a un 60%" el que faria que no fos necessària una nova instal·lació. A més, ha afegit, la voluntat de l'empresa és ampliar les instal·lacions amb una nova planta de sal "més química" que no requereix tanta infraestructura com la de la sal 'vacuum'.

Al·legacions i Cardona

El PDU de l'octubre de 2016 va rebre 15 informes de diversos organismes i 38 escrits d'al·legacions. Els reiterats canvis en el document i la voluntat d'afegir el sector miner de Cardona han estat, segons ha esclarit Serra, el que han comportat la creació d'un nou pla.

L'actual document inclou Súria, Sallent i Balsareny, on es preveuen actuacions urbanístiques concretes, i Callús, Manresa, el Pont de Vilomara, Sant Fruitós del Bages, Talamanca, Sant Joan de Vilatorrada i Santpedor, que podrien acollir infraestructures de subministrament d'aigua i actuacions de restauració ambiental.

La inclusió de Cardona, on serà necessari fer una revisió del POUM, "incrementarà la coherència i la visió de conjunt del Pla director, que abastarà tots els municipis que allotgen qualsevol tipus activitat minera a la comarca", ha afegit Serra.

La restauració dels runams

El nou PDU manté la prioritat de la restauració dels runams salins de Cardona, Sallent i de Súria. Així, condiciona l'increment de la producció a l'existència d'aigua suficient per restaurar els dipòsits de la Terrera Vella (Cardona), la Botjosa i el Cogulló (Sallent). Aquesta retirada prevista de l'activitat a Sallent i a Balsareny a partir de 2020 fa necessari estudiar els nous usos per als sòls que fins ara acollien activitats mineres.

El Pla proposa ampliar els usos industrials amb els turístics, però no determina l'ordenació concreta que tindran aquests espais i només formula directrius que el planejament municipal haurà de tenir en compte. Seran els ajuntaments, doncs, els que les hauran de concretar.
Arxivat a