La UPC Manresa iniciarà dimecres un cicle de conferències amb motiu dels seus 75 anys

La professora d'enginyeria química Dolors Grau pronunciarà la primera de les xerrades "La curiositat: motor de coneixement"

Redacció
19 de març del 2018
Actualitzat a les 15:37h
La UP Manresa celebra el seu 75è aniversari
La UP Manresa celebra el seu 75è aniversari | EPSEM
La Sala d'Actes de la UPC Manresa acollirà el proper dimecres a les 7 de la tarda la primera conferència que la Universitat ha programat amb motiu de la celebració del seu 75è aniversari. Dolors Grau, professora d'enginyeria química de la UPC Manresa i directora de l'Exploratori de Recursos de la Natura, pronunciarà "La curiositat: motor de coneixement".

Aquesta conferència serà la primera del cicle "UPC Manresa: 75 anys divulgant recerca científica", en el que cada mes un professor del centre aportarà la seva visió de la divulgació de la recerca científica en aquests 75 anys d'història de la UPC Manresa.

Conferències

La curiositat: motor de coneixement

Dia: 21 de març del 2018 a les 19.00 hores

Lloc: Sala d'actes de l'EPSEM (Av. Bases de Manresa, 61-73, Manresa)

Xerrada "La curiositat: motor de coneixement" a càrrec de Dolors Grau, professora d'enginyeria química de la UPC Manresa i directora de l'Exploratori de Recursos de la Natura.

La Ciència ens ajuda a comprendre la natura i la Tecnologia imita molts processos de la natura. Gràcies a la curiositat la humanitat ha avançat al llarg de la història fins a arribar a la 4a revolució Industrial.

Les habilitats i professions canviaran molt en pocs anys i la creativitat serà una de les habilitats més demanades per a les futures professions, que creixeran exponencialment en l'àmbit STEAM. La curiositat és la clau de la creativitat.

Terra, mar i aire. Recerca en geoquímica ambiental

Dia: 18 d'abril del 2018 a les 19.00 hores

Lloc: Sala d'actes de l'EPSEM (Av. Bases de Manresa, 61-73, Manresa)

Xerrada "Terra, mar i aire. Recerca en geoquímica ambiental" a càrrec de Xavier de las Heras, catedràtic d'enginyeria química.

Tracta de com l'estudi de molècules orgàniques presents en els 3 medis permet descobrir aspectes del passat que va donar lloc a roques presents a la terra. També descriu característiques del mar lligades per exemple al canvi climàtic o bé a l'aire que respirem.

Finalment repassa la recerca en les afectacions al medi ambient que causa l'ésser humà en les seves activitats quotidianes.
 
Observant la caminada humana

Dia: 30 de maig del 2018 a les 19.00 hores

Lloc: Sala d'actes de l'EPSEM (Av. Bases de Manresa, 61-73, Manresa)

Xerrada "Observant la caminada humana" a càrrec de Pere Palà, responsable del grup de recerca Circuit.

L'observació de determinats paràmetres de la caminada dóna informació molt rellevant sobre la qualitat de vida d'una persona. Per exemple, un paràmetre tan simple com la velocitat de la marxa permet estimar l'esperança de vida d'una persona.

En aquesta xerrada abordarem aquesta temàtica i presentarem un sistema desenvolupat per un grup de recerca de l'EPSEM per a la monitorització contínua, no invasiva de la caminada.

L'observació de la terra des de l'espai

Dia: 27 de juny del 2018 a les 19.00 hores

Lloc: Sala d'actes de l'EPSEM (Av. Bases de Manresa, 61-73, Manresa)

Xerrada "L'observació de la terra des de l'espai" a càrrec de Joan Jorge, professor de la UPC Manresa.

Diferents sensors embarcats en satèl·lits artificials ens proporcionen dades. Aquestes dades són funció de les característiques físiques de la seva procedència i de les característiques de la senyal que és capaç de detectar el sensor.

L'adequat tractament de les dades ens permet transformar-les en informació per a la presa de decisions, com ara necessitats de rec en agricultura, planificació urbana, localització de jaciments minerals, cartografia d'incendis, etc.

S'introduiran diferents exemples d'aplicació d'aquesta tècnica anomenada teledetecció, fruit de la investigació del nostre grup de recerca.