Saldoni assegura que el 155 impedeix als ajuntaments executar projectes municipals

El president de l'ACN i alcalde de Sallent titlla d'"aberració" la possibilitat que des de Madrid es "forcin" unes noves eleccions a Catalunya

David Saldoni, president de l'ACM
David Saldoni, president de l'ACM | Adrià Costa
Estela Busoms
18 de març del 2018
Actualitzat a les 21:07h
El president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i alcalde de Sallent, David Saldoni (PDeCAT), ha titllat d'"aberració" la possibilitat que "el Govern espanyol i tot l'aparell que té al voltant" es "forci" unes noves eleccions a Catalunya sense respectar els acords presos al Parlament amb dos intents d'investidura, la de Carles Puigdemont i la de Jordi Sànchez. Ho ha dit en referència a una informació que publica avui 'El Confidencial', on s'especula amb la possibilitat que el Tribunal Constitucional decideixi dissoldre el Parlament el 30 de març i convocar nous comicis, just dos mesos després de la no investidura de Puigdemont. David Saldoni ha dit que la pressa per formar nou Govern a Catalunya hi és però també ha insistit que els terminis no han de suposar una "soga al coll" per als partits independentistes, ja que l'acord ha de fer sòlid i no fruit de la precipitació. Saldoni ha presidit els actes del Dia de la Comarca a la 146a Fira de Sant Josep de Mollerussa, una jornada que ha servit per commemorar els 30 anys de la creació de la comarca del Pla d'Urgell el 16 de març del 1988.

Saldoni ha afirmat que "és una aberració pensar que el Govern espanyol, amb tot l'aparell que té al voltant, està forçant que els acords als qual s'arriba al Parlament de Catalunya no puguin fructificar; s'ha aprovat dues vegades dos plens d'investidura i ha sigut des de l'Estat que s'ha impedit que tirin endavant". El president de l'ACM confia que la setmana que ve la situació es desbloquegi i es pugui formar Govern però insisteix que "si no és aquesta setmana no ens hem de posar la soga al coll nosaltres mateixos perquè els responsables finals no som nosaltres sinó que és la imposició de l'Estat de no permetre investir un president com ja hem provat dues vegades amb la voluntat dels diputats i diputades del Parlament".

Per tant, afirma que el focus no s'ha de posar en els terminis sinó a denunciar "aquells que realment estan impedint la normalitat en el nostre dia a dia polític", tot i que admet que l'acord hauria d'arribar "òbviament com més aviat millor perquè la pressa la tenim a sobre". "El que hem de fer es perseverar, seguir denunciant aquesta realitat i preparar-nos per tenir un govern ben aviat", ha dit. En aquest sentit, acusa el govern espanyol de "torpedinar" els acords del Parlament impedint investir Puigdemont i Sànchez, "persones escollides democràticament i, per tant, elegibles".

Preguntat sobre la possibilitat que finalment no s'arribés a temps d'evitar unes noves eleccions, Saldoni ha dit que "el fet de no poder arribar a acords és una situació anòmala però el que fem ho hem de fer no amb precipitació sinó fruit de l'acord i el treball conjunt i de coses sòlides que ens puguin portar a una legislatura llarga que ens permeti desenvolupar la feina arreu dels municipis i comarques".

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que ha aparegut a algunes travesses com a possible nou conseller, només ha volgut dir al respecte de la situació política general del país que "respecto als noms que hi ha sobre la taula, que són elegibles i investibles i que si no ho són no és perquè nosaltres no vulguem sinó perquè algú impedeix que això sigui possible".