La comunitat senegalesa de Manresa exigeix «justícia» per la mort de Mame Mbaye a Madrid

L'Associació d'Amics del Senegal del Bages es manifesta amb el suport d'altres col·lectius de la ciutat i aplega a la plaça Major prop de dues-centes persones

16 de març del 2018
Actualitzat el 17 de març a la 1:11h
La manifestació per Mame Mbaye al seu pas per la plana de l'Om
La manifestació per Mame Mbaye al seu pas per la plana de l'Om | Pere Fontanals
La comunitat senegalesa de Manresa s'ha manifestat aquest divendres pel centre de la ciutat per exigir "justícia" per la mort de Mame Mbaye, un manter d'aquest país que va morir dijous d'un infart durant un operatiu policial al barri de Lavapiés de Madrid. De fet, aquesta paraula, "justícia", és la que més s'ha sentit durant la marxa que ha anat des de Crist Rei fins a la plaça Major entre la complicitat d'alguns vianants i la sorpresa d'altres que no entenien la situació.

La marxa, convocada per l'Associació d'Amics del Senegal del Bages, ha comptat amb la col·laboració d'altres organitzacions com UCFR o la PAHC. Durant el trajecte ha aplegat un centenar llarg de persones, però quan ha arribat a la plaça Major s'hi ha sumat la gent que encara hi quedava de la concentració que Òmnium i ANC havien convocat coincidint amb els cinc mesos dels "Jordis" a la presó.

El president de l'Associació d'Amics del Senegal del Bages, Amadou Makhtar Gueye, ha llegit un manifest comú en que es denunciava la situació de "persecució policial" que viuen els manters per guanyar-se la vida. Després, Khalifa Sall, vocal de l'associació, ha pres la paraula per reclamar un tracte igualitari. "Aquesta persona que ha mort, no havia matat a ningú ni havia robat a ningú, només intentava guanyar-se la vida, era venedor, i no és fàcil ser-ho en aquestes condicions", ha emfatitzat.

Després d'agrair el suport de "tota aquesta bona gent que avui ens ha volgut acompanyar", la concentració s'ha desconvocat.
 

La concentració ha estat seguida per prop de dues-centes persones a la plaça Major. Foto: Pere Fontanals


Unes quatre-centes persones, en els 5 mesos dels "Jordis" a la presó

A la mateixa hora que la manifestació per reclamar "justícia" per la mort de Mame Mbaye sortia de Crist Rei, a la plaça Major unes quatre-centes persones es concentraven per exigir la llibertat dels "Jordis i d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn, coincidint amb el cinquè mes de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó. Quan la marxa que havia sortit de Crist Rei arribava la plaça Major encara hi quedaven una cinquantena llarga de sobiranistes que han rebut la manifestació amb aplaudiments i han seguit la lectura del manifest.
 

Concentració pels «Jordis» a la plaça Major. Foto: Pius X. Cisa


Mame Mbaye

Dijous a la tarda moria al barri de Lavapiés de Madrid, Mame Mbaye, de 35 anys, originari del Senegal, que no tenia papers tot i que portava vivint anys a l'estat espanyol. Un infart acabava amb la seva vida davant de casa seva al carrer del Oso de la capital espanyola mentre un operatiu policial empaitava els manters de la zona.

Mbaye va entrar a l'Estat arribant en pastera a les Canàries. Formava part del Sindicat de Manters i Llauners de Madrid i era un activista actiu en la reclamació de papers i dels drets de la seva comunitat.

Alguns testimonis assenyalen que Mame Mbaye va morir mentre era perseguit per dos agents de la Policia Local que anaven en moto, mentre que altres assenyalen que es va desplomar mentre anava sol pel carrer.

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha anunciat que s'obrirà una investigació per esclarir els fets. El mateix dijous, la comunitat mantera de Madrid, en especial la senegalesa, es va manifestar pels carrers de Lavapiés. Aquest divendres les concentracions s'han viscut en altres poblacions de Catalunya i Espanya.