Conesa: «Santa Cecília de Montserrat simbolitza a l'equilibri entre l'art i l'espiritualitat»

Redacció
16 de març del 2018
Actualitzat a les 12:07h
Presentació del llibre sobre Santa Cecília de Montserrat
Presentació del llibre sobre Santa Cecília de Montserrat | Diputació
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa i el Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler i Canals, han presentat aquest dijous, al vestíbul principal de l'edifici Can Serra de la Diputació de Barcelona el llibre Santa Cecília de Montserrat. Del segle X a Sean Scully.

A l'acte també han participat l'arquitecte de la remodelació del Monestir de Santa Cecília, Xavier Guitart i l'historiador i crític d'art, Daniel Giralt-Miracle.

Aquest acurat llibre permet apropar-nos a Santa Cecília de Montserrat, el monestir romànic que va ser seu de la primera comunitat de monjos benedictins que s'instal·là a Montserrat a mitjan segle X. Ens endinsa al món de la pintura de Sean Scully, que dona nou sentit espiritual i artístic a aquest recinte. I conté informació sobre tot el procés de reforma de l'antic monestir fins a convertir-lo en un referent de l'art contemporani internacional.

Durant la seva intervenció, la presidenta Conesa ha subratllat la idea de com les institucions, com ara la Diputació de Barcelona han de ser garant dels drets de la ciutadania. "Estar al servei de la societat catalana, avançar en valors, respectar el patrimoni, l'art, la cultura, el paisatge. I la presentació del llibre d'avui sobre el Monestir de Santa Cecília i tot el que inclou representa aquest compromís ferm de la Diputació envers la ciutadania de tota la demarcació Barcelona i en definitiva de tot el país", ha afirmat.

En paral·lel, Conesa ha destacat també com "el Monestir de Santa Cecília de Montserrat és de visita obligada i gran rellevància dins el patrimoni arquitectònic del país, i com simbolitza a la perfecció l'equilibri i l'apropament entre l'art i l'espiritualitat".

Per la seva banda, l'Abat Josep Maria Soler ha agraït "el suport de la corporació en el projecte, des dels seus inicis. Primer, amb les obres de remodelació del Monestir de Santa Cecília, després amb la intervenció artística de Sean Scully i ara amb la presentació del llibre sobre tot el conjunt, ja que sense el suport i el compromís de la Diputació de Barcelona no hauria estat possible". I ha afegit "la acurada intervenció en tot el procés del conjunt fins arribar a crear i renovar un espai de diàleg entre la fe i la cultura, un viatge del segle X fins al segle XXI, a través del Monestir de Santa Cecília i tot el que representa".

Santa Cecília de Montserrat. Del segle desè a Sean Scully

Santa Cecília de Montserrat. Del segle desè a Sean Scully és el títol del primer llibre de la nova etapa de l'antic Monestir de Santa Cecília, restaurat gràcies a la Diputació de Barcelona, i que des del 30 de juny de 2015 acull, a l'església, el nou Espai d'Art Sean Scully. El llibre, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat i la Diputació de Barcelona, conté informació sobre tot el procés de reforma de l'antic monestir fins a convertir-lo en un referent de l'art contemporani internacional.

A través de les 200 pàgines de què consta, l'obra proposa una mirada àmplia a la transformació de Santa Cecília de Montserrat en cinc grans blocs. El primer capítol és la transcripció d'un article molt ben documentat del P. Francesc Xavier Altés i Aguiló, que detalla les diverses restauracions que ha tingut l'edifici al llarg de la història fins a la intervenció de Puig i Cadafalch els anys 1927 i 1930.

El segon apartat explica la investigació arqueològica. El signa Eduard Sánchez, que conclou que el temple de Santa Cecília va ser dissenyat en planta de creu llatina i bastit entre la segona meitat del segle X i la primeria del segle onze; abraça tradicions constructives diferents i es considera un edifici protoromànic o de transició. El tercer àmbit del llibre és el més extens i és el que l'arquitecte Xavier Guitart Tarrés dedica a la intervenció al conjunt, com a director tècnic de la restauració del monestir, un projecte en el qual va començar a treballar l'any 2010. El capítol, com tot el llibre, incorpora nombroses fotografies, plànols i gràfics que permeten comprovar l'evolució dels treballs.

El quart i cinquè capítols estan dedicats pròpiament a l'Espai d'Art Sean Scully. L'historiador de l'art Albert Mercadé, que va treballar amb l'equip tècnic del Museu de Montserrat en la gestació del centre, narra la trajectòria de Sean Scully a nivell internacional i el significat profund de cadascuna de les peces que integren la seva intervenció fins a completar un conjunt compacte i inseparable de l'església.

El darrer text és de Daniel Giralt-Miracle, eminent crític d'art, que situa l'Espai d'Art Sean Scully com a obra emblemàtica a nivell mundial en la conjunció de romànic i art contemporani, i la contextualitza en relació amb altres referents com la Capella del Rosaire de Matisse a Vence (França) o la Rothko Chapel a Houston (EUA). Giralt-Miracle també fa referència al paper important de l'Institut Art i Espiritualitat com l'ens que dinamitza la reflexió i l'activitat cultural en aquest espai.

El volum incorpora traduccions a l'espanyol i l'anglès, i també un apèndix amb dos codis QR que condueixen a enllaços audiovisuals: una àmplia entrevista a Sean Scully en què el propi artista explica la seva intervenció i també una sèrie d'imatges de 360° de l'interior i l'exterior de l'església.

Santa Cecília de Montserrat. Del segle desè a Sean Scully és un llibre de Publicacions de l'Abadia de Montserrat editat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.