El ple de Manresa dona suport a l'escola catalana, als presos polítics i a les pensions

En una sessió amb més component polític que pràctic, només Ciutadans no vota a favor de cap de les tres propostes

Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Manresa
Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
16 de març del 2018
Actualitzat a les 10:04h
A banda de la moció sobre el canvi de nom de la plaça Espanya pel de plaça de la República, aquest dijous es va viure un ple de l'Ajuntament de Manresa amb un pronunciat efecte teòric que va tenir moments de certa tensió, però que només tindrà conseqüències simbòliques. Les altres tres proposicions eren de suport al model d'escola catalana, a la llibertat dels Jordis, Junqueras i Forn, i al sistema de pensions.

Escola catalana

Davant l'intent del govern espanyol d'incloure una casella per triar la llengua vehicular a l'escola catalana, ERC CDC i DM presentaven una moció per donar suport al model "com un sistema cohesionador" que "ha donat tants bons fruits en aquests 40 anys".

En el debat no hi van haver sorpreses. Andrés Rojo, de Ciutadans, va defensar que segons la UNESCO i la UNICEF "la millor manera d'ensenyar és a través de la llengua materna", i que els informes PISA "al contrari del que vostès acostumen a destacar", demostra que "els alumnes castellanoparlants que viuen a Catalunya tenen pitjors índexs d'aprenentatge que els catalanoparlants".

L'altre punt de discòrdia, però que no va suposar el seu vot en contra, va venir de la CUP. Gemma Tomàs va incidir en que la immersió lingüística no és l'unic element que cohesiona. "Cal tenir en compte que el model d'escola concertada que existeix a l'Estat és únic entre els països occidentals", va explicar. Un model d'escola pública que garantís la igualtat d'oportunitats per sobre de rendes, "sí que seria un element cohesionador".

La moció va prosperar amb els vots de tots els grups excepte Ciutadans, que hi va votar en contra.

Pensions i protestes

Les protestes que han protegonitzat els jubilats i pensionistes les darreres setmanes a tot l'Estat i que, a Manresa viuran la seva gran manifestació aquest dissabte a les 11 del matí davant la Seguretat Social, van centrar les intervencions sobre el modl de pensions. "És greu que els jubilats tinguin increments del 0,25% quan només la llum ja puja un 10%", va ser un clam compartit.

Malgrat tot, Felip González, del PSC, va trobar a faltar "alguns regidors" a la concentració que es va fer per les pensions el passat 5 de març, i davant el fet que algú posés sobre la taula la participació del PSOE en algunes reformes, va recordar que "CDC també va donar suport a la reforma de les pensions".

Des de Ciutadans, Andrés Rojo va repassar la situació però va concloure que "és fàcil sumar-se a les mobilitzacions sense fer propostes". Per la seva part, la CUP, en boca de Jordi Masdeu va considerar que la moció era "insuficient" i que "cal fer un canvi de paradigma i lligar el pagament de les pensions als pressupostos" i no a les cotitzacions.

La moció va prosperar amb una esmena del PSC que lligava el text a les reivindicacions de la Plataforma per a les Pensions Dignes de Manresa, formada per diverses organitzacions i entitats de la ciutat. La CUP i Cs es van abstenir en la votació final.

Els presos polítics i l'acatament de les sentències

La moció per la llibertat dels presos polítics és la que va aixecar més polseguera. I va ser al PSC al que li van arribar més referències directes. El republicà Pol Huguet s'hi va referir per dir-li que "passaran més o menys anys" però el Tribunal d'Estrasburg "acabarà condemnant Espanya" per l'actuació que està tenint amb els Jordis, Junqueras i Forn.

El PSC havia presentat una esmena de substitució que incloïa l'acatament necessari de les decisions judicials. Felip González ho explicava amb vehemència "els vull fora de la presó", però encara que no m'agradi la decisió del jutge "l'hem d'acatar si creiem en la separació de poders". Però s'ha "de tenir clar que saltar-se la Constitució i l'Estatut pot tenir conseqüències".

Des de la CUP, Jordi Garcés li va retreure a González el seu discurs legalista i va recordar-li la seva pertinença a la PAHC: "quan desallotgen un habitatge també demanes que oeeixin el Constitucional i les lleis?". "Fas servir un discurs cínic", li va retreure. "A la PAHC -va respondre González- ja saben que no vaig a totes les accions, perquè n'hi ha amb les que hi estic més d'acord, i amb les que menys".

Huguet va continuar "les lleis injustes s'han de canviar, i en la història en tenim molts exemples". Al final, però, l'esmena del PSC no va prosperar, i la moció principal va rebre els vots de tots els grups excepte de Ciutadans i el PSC, que hi van votar en contra.