Èxit d'assistència en la presentació del bloc «Apugem la Persiana»

Acte de presentació del bloc Apugem la Persiana
Acte de presentació del bloc Apugem la Persiana | CEB
Redacció
15 de març del 2018
Actualitzat a les 11:36h
La Sala d’Actes de la Biblioteca del Casino de Manresa es va omplir  amb més de 80 persones per la presentació del bloc d’història oral del comerç de Manresa, "Apugem la Persiana", el passat dimecres.  El bloc que en l’actualitat recull la història de 20 botigues de la ciutat de Manresa es va començar a forjar a partir de l’idea de la historiadora i sòcia del Centre d’Estudis del Bages, Lluïsa Font.

L’acte va començar a 2/4 de vuit del vespre amb la presentació del projecte i del bloc-web a càrrec del president del Centre, Francesc Comas, que va agrair la tasca feta als seus autors. Posteriorment, la Lluïsa Font, historiadora i fundadora del projecte, en va explicar el recorregut de l’idea des del 2014 fins l’actualitat; la Zara Morales, periodista, què la va moure a formar part del projecte; Jordi Bonvehí, historiador, va explicar com es va fer el bloc i quins continguts es poden trobar, més enllà de la història dels vint comerços i la Blanca Virós, documentalista i bibliotecària, va parlar del futur del projecte: fer un anecdotari, un banc d’imatges i la realització d’un taller de memòria. També es va fer una menció a persones que també van col·laborar en el projecte i que per diferents motius laborals no van continuar, com el Miquel Sanchís, la Sílvia Berengueras, la Marta Besora, la Dolors Estrada, la Montserrat Jándula i el Centre de Normalització Lingüística Montserrat.

Els autors del bloc, van donar les gràcies per la participació de totes les persones que amb la cessió desinteressada de fotografies, material de record i sobretot les seves entrevistes van permetre obtenir una informació detallada i concisa de cada establiment. El projecte ha estat apadrinat pel Centre d’Estudis del Bages i va rebre el suport econòmic de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa l’any 2016.

El projecte

"Apugem la persiana. Comerços històrics de Manresa" és un recorregut en el temps, un projecte de recuperació d’història oral de la ciutat. A través d’entrevistes a antics propietaris/es, dependents/es i altres testimonis, tractem de recuperar la memòria d’establiments que han tancat i que han traçat la història comercial de Manresa. Són establiments que, per raons diverses, han finalitzat la seva activitat, alguns fa molts anys. El criteri que seguim és que hagin estat oberts un mínim de vint anys per tal que perdurin en l’imaginari dels manresans/es.

El projecte vol ser un reconeixement a totes aquelles persones que han deixat la seva empremta en els comerços de la ciutat. Volem agrair als entrevistats/des, les vivències, fotografies i documentació que ens han facilitat de manera desinteressada i amb il·lusió.