Manresa projectarà «Las Damas Azules» dins dels actes del Dia de la Dona

Ho farà el proper dilluns, a dos quarts de vuit del vespre, a l'Auditori de la Plana de l'Om

Redacció
14 de març del 2018
Actualitzat a les 11:55h
Dintre de la programació d'actes que l'Ajuntament de Manresa, juntament amb altres entitats de la ciutat, ha elaborat per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, el dilluns 19 de març es projectarà el documental Las Damas Azules, dirigit per la cineasta Bérengère Sarrazin i produït per l'organització Enginyeria Sense Fronteres.

Las Damas Azules, que va veure la llum l'any 2015, explica la lluita de les dones de Cajamarca (Perú) per l'accés a l'aigua. El film, de 63 minuts de durada, dona veu a dones que volen canviar el món, i que ho aconsegueixen amb la seva lluita per reivindicar un dret fonamental: el dret a l'aigua potable. 

L'any 2012 el govern del Perú va donar llum verda al projecte miner Conga, a Cajamarca. Però no és l'única mina que amenaça aquesta regió, ja que des de fa més de vint anys, Yanacocha, la mina d'or a cel obert més gran de Llatinoamèrica, està posant en perill els recursos hídrics de la població. En aquest context és on neix una resistència femenina sense aturador. Ni els atacs ni la por han aconseguit aturar aquestes dones que, amb convenciment i esperança, alcen la veu per preservar la vida, la Pachamama i l'aigua. Tres anys després (any en què es va gravar el documental) les dones de blau segueixen en peu cantant a la llibertat.

La projecció, impulsada per la Casa Flors Sirera, Enginyeria Sense Fronteres, el Consell Municipal de Solidaritat i amb la col·laboració de CineClub i la Diputació de Barcelona, tindrà lloc a l'Auditori de la Plana de l'Om, començarà a dos quarts de vuit del vespre, i serà d'entrada lliure i gratuïta.

Durant el mes de març, a més, s'han realitzat activitats de sensibilització i formació a càrrec d'Enginyeria Sense Fronteres, a través de sessions amb l'alumnat dels Mòduls d'Integració Social i d'Animació Sociocultural de l'Institut Guillem Catà, i també amb diferents grups de dones de la ciutat.

Intervenció artística a la Plana de l'Om, aquest dijous

S'ha comptat amb la col·laboració del SIAD Montserrat Roig, amb qui s'ha treballat amb grups de dones. En aquest sentit, aquest dijous, 15 de març, es durà a terme una intervenció artística a la Plana de l'Om a partir dels materials realitzats per aquests grups. Amb aquesta intervenció es vol apropar i denunciar la realitat de les dones peruanes al conjunt de la ciutadania i, al mateix temps, fer difusió de la projecció del dilluns 19 de març.

La programació anual de l'àrea de cooperació de l'Ajuntament, conjuntament amb la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera, té com a lema Rebel·la't per la pau. Mensualment la programació girarà al voltant d'un tema concret, com és el cas d'aquest mes de març que es centra en els drets de les dones i la seva defensa.