Mémora obre a Manresa un espai per acompanyar en el dol i trencar el tabú de la mort

Ubicat al carrer Carrió número 10, l'equipament oferirà, mensualment, xerrades i tallers gratuïts oberts a tota la ciutadania

L'Espai de Suport de Mémora obre les portes a Manresa
L'Espai de Suport de Mémora obre les portes a Manresa | AFT
13 de març del 2018
Actualitzat a les 10:34h
Manresa és la quarta ciutat de Catalunya on Mémora ha implantat l'anomenat Espai de Suport amb la voluntat d'apropar-se al procés del final de la vida (no els agrada parlar de mort) de les famílies i persones en particular. L'empresa funerària, que ja ofereix aquest servei a Barcelona (Nou Barris), l'Hospitalet de Llobregat i Girona, ha optat per crear un nou punt d'atenció a la capital del Bages perquè "la presència de Mémora a aquesta comarca és històrica, i volem fer un salt qualitatiu en el nostre servei mitjançant aquest model d'atenció", ha explicat a NacióManresa Josep París, Director de Desenvolupament Corporatiu de l'Empresa.

L'espai, situat al carrer Carrió número 10 de Manresa, fa pocs dies que ha obert les seves portes. Amb 75 metres quadrats i tres sales, es pretén donar resposta a tots aquells dubtes i inquietuds de la ciutadania davant la mort, oferint atenció personalitzada però també xerrades i tallers per a grups socials diversos. "Quan una persona fina, el seu voltant passa per un moment emocionalment molt dur i ha de fer front a un procés de decisions en un tanatori, un espai que normalment no és gaire agradable", exposa París, tot afegint que "aquesta és la raó de ser d'aquest Espai de Suport: actuar i ajudar a qui ho necessiti abans que la defunció es produeixi" i un cop arribi, "oferir la contractació dels nostres serveis funeraris sense haver d'anar a la funerària".

A banda d'aquests serveis d'atenció familiar i/o personalitzada, l'equipament també vol ser una eina d'apropament i coneixement d'aquesta realitat de la qual ningú en queda exempt. En aquest sentit, el centre compta amb una petita biblioteca especialitzada i aquest dimarts, 13 de març, iniciarà un cicle de xerrades obertes a la ciutadania i gratuïtes, que tindran lloc un cop al mes i que tractaran temàtiques diverses, no sempre relacionades amb el final de la vida. "Hem de tenir en compte que en tant que un procés, la mort afecta tot l'entorn: des de la filla d'una dona finada de 92 anys, fins als seus néts i, fins i tot, besnéts", recalca París.

La necessitat d'un model comunitari

Nou Barris va ser el primer lloc on Mémora va alçar-hi un Espai de Suport, ara fa cinc anys. Aquesta idea va sorgir de la necessitat de l'empresa d'incorporar un model comunitari que inclogués, també, l'atenció personalitzada que fins aleshores havien dut a terme. "El nostre client principal són les famílies, però també n'hi ha d'altres, com ho poden ser els professionals de la salut i els serveis socials, perquè són una mena d'agents que estan al mig dels processos finals de vida", diu el Director de Desenvolupament Corporatiu.

En aquest sentit, i posant de manifest que el 80% de les defuncions que hi ha es produeixen un una institució (ja sigui un hospital o una residència), l'equipament del carrer Carrió és molt útil perquè la família de la persona ingressada "pot acostar-se a nosaltres abans que la mort es produeixi, i l'ajudarem a trencar tabús i humanitzar aquest procés perquè es visqui amb la màxima normalitat".

Aquest model comunitari de Mémora no pretén, només, atendre les demandes de la ciutadania a l'espai que ells han alçat: "obrir-nos a la comunitat vol dir, també, traslladar-nos a centres cívics, escoles, entitats culturals o esportives, casals de gent gran... i a totes les associacions que formin part del teixit social", recalca París.

Quan la mort no és un procés natural

Si bé és cert que històricament Mémora ha tingut un lligam especial amb les persones grans (aquelles que la seva defunció forma part del procés natural de la vida), amb l'Espai de Suport amplien el seu ventall d'actuació tractant, també, aquells casos de defuncions il·lògiques, que no toquen per edat. "Tenim uns lligams forts amb professionals de la salut i serveis socials, però també comptem amb una xarxa de psicòlegs especialitzats en pèrdues sobtades gràcies a una col·laboració amb la Fundació Salut i Persona", explana.
 

Josep París, Director de Desenvolupament Corporatiu de Mémora, al nou Espai de Suport de Manresa Foto: AFT



Calendari d'activitats

Totes les propostes que oferirà l'Espai de Suport de Mémora seran gratuïtes i obertes a la ciutadania, així com també els serveis d'atenció a famílies o particulars. De moment, a Manresa, ja s'ha programat un cicle de xerrades mensual, que començarà aquest dimarts, 13 de març i acabarà el mes de juny. La primera anirà a càrrec de la sociòloga Sònia Díaz i portarà per títol La sexualitat i la gent gran. La segona, que tindrà lloc el dia 10 d'abril abordarà la gestió de les emocions de la mà de la psicòloga Lola Cabrera. La següent, a càrrec de José Luis Buenache, consultor i formador del tercer sector, posarà l'accent en la soledat de la gent gran i es durà a terme el 8 de maig. Finalment, la darrera intervenció del cicle serà el 12 de juny i la protagonitzarà la periodista i biògrafa Gemma Bruna, que remarcarà la importància de parlar i escriure sobre els records. Totes les conferències començaran a les sis de la tarda.

A banda d'aquest cicle, també es programaran tallers d'artteràpia i musicoteràpia; formacions per a professionals de la salut, i exposicions artístiques itinerants.