Pressupost 2017

L'Ajuntament tanca el pressupost de 2017 amb un dèficit i endeutament a nivell del 2000

El PSC considera una falta de respecte als grups de l'oposició que les dades s'hagin fet públiques als mitjans abans de compartir la informació amb tot el ple

| 09/03/2018 a les 15:50h
Arxivat a: Economia i Empresa, pressupost, hisenda
El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, durant la roda de premsa
El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, durant la roda de premsa | AjM
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/03/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Manresa continua la retallada del coeficient d'endeutament municipal i a 31 de desembre de 2017 ja l'havia situat en el 65,82% (gairebé 13 punts menys que un any enrere). Es tracta del coeficient d'endeutament més baix des de l'any 2000 i el segon millor des del 1995. També l'endeutament viu, la xifra absoluta de diners que l'Ajuntament deu, se situa en 47,44 milions, xifres similars a les d'abans de la crisi i per primer cop des del 2004 per sota dels 50 milions d'euros.

Pel que fa al resultat pressupostari ajustat de l'exercici, que és un reflex del funcionament ordinari de l'Ajuntament, és de 4.443.686,64 euros positius, una xifra molt superior als 528.989,96 de l'any anterior. Amb tot, l'Ajuntament va tancar l'exercici amb un dèficit acumulat d'1.316.510,20, xifra que suposa un rebaixa del dèficit en 177.251 euros respecte de l'any passat. És principalment la provisió per insolvències, que enguany se situa en els 8,4 milions, el principal causant d'aquest dèficit final.

Aquestes són les principals dades del tancament de pressupost de 2017 que aquest divendres al migdia ha donat a conèixer en roda de premsa el regidor d'Hisenda i Organització, Josep Maria Sala.

Per la seva part, el president del PSC, Felip González, ha emès una breu nota pel que considera "una falta de respecte", ja que segons ha explicat, en la comissió d'Hisenda de dimecres passat va demanar al govern municipal que els fessin arribar la informació als grups de l'oposició abans no és fessin públics els resultats del tancament entre els mitjans de comunicació. Segons González, amb la roda de premsa d'aquest divendres al migdia, això no ha passat.

Així mateix, el regidor d'Hisenda ha afirmat que a banda del pressupost pròpiament municipal, les dades dels pressupost consolidat, que inclou els comptes dels diferents consorcis i empreses municipals, les dades també són positives ja que s'ha passat d'un endeutament conjunt del 90,8% l'any 2016 a un endeutament del 79,74% (rebaixa de més de 10 punts). Sala fa avançat que abans de 4 mesos, estarem per sota del 75% d'endeutament en global del ‘conglomerat' Ajuntament + consorcis. 

Josep Maria Sala ha valorat de forma positiva aquestes dades perquè confirmen la tendència de baixada de l'endeutament respecte als anys de la crisi i confirmen "el punt d'inflexió positiu que ens permet dir que la situació està pràcticament normalitzada". En aquest sentit, el regidor d'Hisenda ha posat en valor de gestió realitzada durant aquests anys.

Sala ha explicat que la xifra de morositat continua sent un dels problemes importants sobretot a causa dels anys de la crisi, tot i que els darrers anys aquesta xifra ha minvat. "En aquests moments la xifra de compliment dels pagaments està en el 95%". Per al regidor, la tendència és que cada cop "la morositat tindrà més incidència en els propers comptes municipals". En aquesta línia, el 2017 es va incrementar de manera molt important el capítol de fallits de recaptació, que engloba tots els diners que l'Ajuntament comptava ingressar i que, per diversos motius, ja no ho farà.

Pel que fa al pagament a proveïdors, el regidor ha assegurat que durant el darrer any s'ha continuat pagant a una mitjana inferior als 60 dies i "ho continuarem fent aquest 2018".

Un altra dada positiva de l'any 2018 és que l'Ajuntament de Manresa no haurà de demanar el préstec de mandat. La legislació preveu que no és necessari demanar aquest préstec (que s'hauria de tornar el 30 de juny de l'any de la finalització del mandat, és a dir, el 2019), pel fet que les despeses de finançament afectades negatives són superiors al romanent de tresoreria (dèficit). És a dir, que la xifra de diners que l'Ajuntament té la previsió de cobrar (i ja consignats, tot i que la llei no permet incorporar als comptes) és superior al dèficit acumulat. El fet de no haver de demanar aquest dèficit facilitarà els tràmits per demanar amb més agilitat el préstec per a inversions, cosa que afavorirà que aquestes inversions es puguin dur a terme amb més celeritat.
 

Liquidació del pressupost

COMENTARIS

Ja ja ja
Anònim, 09/03/2018 a les 21:29
+22
-8
Però que pensant fer amb els nostres diners. Vinga tots a menjar bé amb restaurant de proximitats, per això no teniu cara de vergonya de explicar i lo que no sabem, per això som una ciutat que no millora senyors meus quin. Desengany tenir unes persones inútils cent per cent
Reducció
Anònim, 10/03/2018 a les 13:45
+17
-5
Endeutament cronificat,de difícil solució mentres es tinguin les actuals estructures i organigrama municipal; Reducció de cárrecs de confiança,assessors,regidories,no perdre subvencions de l’Estat,Diputació,per deficient gestió,més recursos a la ciutadania,infancia,gent gran,y menys projectes i obres inutils,rotonda bonavista,la de viladordis,projecte 2020,para que o para qui?,sous per projecte barri vell, i els resultats?perque continua marginal i degradat,tot per que uns quants es passeigin i cada cert temps redacti l’informe pertinent,els carrers de la ciutat amb forats,bruts,abandonament generalitzat,el comerç escanyat,la zona blava un atracament,les escoles barracons,la feina ni pensar-ho de trobar-ne,el jovent té de marxar,la c-55 el problema permanent i irresoluble i el trens mäs de lo mismo.Els propietaris de pisos i cases han perdut un 30% del seu valor,ja ningú vol venir a viure a Manresa i la població autoctona amb esprit lluitador i ganes de futur marxa.Tot plegat es un conjunt de mancances i de problemes que té Manresa i que amb aquest polítics que tenim que momès saben posar estelades,llaços grocs,discursos de falacies i cants de segadors, amb tot això i per lo que ens serveixen.REDUCCIÓ AL 50% per que realment son de rebaixes x no dir de saldo.Tot l’Ajuntament al 50% tampoc crec que és notes gaire la retallada i segur que el deute crónic almenys baixaria un quants punts.
I que espereu?
Anònim, 11/03/2018 a les 18:23
+11
-2
Quan només et dediques a posar llaços grocs, a fer cavalgates indepes per nadal, i a posar zones blaves, el que et queda es això: incompetència.
Disfruteu l'ho votat indepes, ara a tragar i a pagar el deute dels vostres líders indepes. Felicitats.
Mals politics!!
Anònim, 11/03/2018 a les 22:43
+9
-2
Bufff... Manresa que fa pena, cada vegada mes bruta i sense mantenir els carrers com deu mana i a sobre amb deficit... d’aixo sen diu mala gestió!! Tenim uns politics que no serveixen per res!! He sigut funcionari de lajuntament i no te res a veure en el mon privat... per sort ja en vaig plegar!! En fi, espero aviat marxar d’aquesta grisa ciutat!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació e serveis funeraris al Bages per al dia 17