La campanya comarcal «Tracta'm bé» arriba a Sant Joan de Vilatorrada

Presentació de la campanya «Tracta'm bé» a Sant Joan
Presentació de la campanya «Tracta'm bé» a Sant Joan | AjSJV
Redacció
09 de març del 2018
Actualitzat a les 15:49h
La campanya comarcal Tracta'm bé ha arribat a Sant Joan de Vilatorrada. El projecte té com a objectius prevenir els maltractaments a les persones grans i fomentar el bon tracte i els valors positius cap a aquest col·lectiu. Al llarg dels propers mesos es duran a terme al municipi diferents actuacions per tal d'aconseguir la implicació directa de la ciutadania i del teixit associatiu i comercial local. 

La Sala de Plens de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada va acollir dimecres 7 de març l'acte de presentació de l'inici de la campanya Tracta'm bé al municipi, impulsada per l'Àrea d'Inclusió Social del Consell Comarcal del Bages i emmarcada en el Protocol d'actuació coordinada contra els maltractaments a la gent gran de Manresa i el Bages (PROMAGG). La iniciativa, que compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, neix amb el doble propòsit de prevenir els maltractaments a les persones grans i fomentar el bon tracte i els valors positius cap a aquest col·lectiu, com a mètode de prevenció i sensibilització. 

La presentació, oberta a tota la ciutadania, va anar a càrrec de l'alcalde Gil Ariso; el Conseller de l'Àrea d'Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón; la tècnica d'Inclusió Social del Consell Comarcal del Bages, Roser Nin; i la coordinadora del Departament de Benestar Social i Envelliment Actiu de l'Ajuntament, Montserrat Perarnau.

Durant la sessió, la vintena d'assistents van conèixer de primera mà els objectius de la campanya, les accions que es desenvoluparan al municipi en el marc d'aquest projecte comarcal i els diferents canals de participació que tenen a l'abast tots els veïns i veïnes , aixi el teixit associatiu i comercial per prendre part activament d'aquesta iniciativa. 

Accions del Tracta'm bé a Sant Joan de Vilatorrada

Amb l'objectiu de fer partícip a tota la ciutadania dels objectius que emanen d'aquesta campanya, l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada fa una crida als veïns i veïnes, entitats i comerços del municipi a implicar-se activament en aquest projecte. Per tot plegat, el consistori treballarà de la mà del Consell Comarcal del Bages per endegar a la vila al llarg dels propers mesos diferents actuacions formatives i lúdiques dirigides al conjunt de la població, com ara un taller sobre abusos en el sector del consum.

Montserrat Perarnau, coordinadora accidental de Benestar Social i Envelliment Actiu de l'Ajuntament, assegura que "el benestar i el present i futur de la nostra gent gran passa per teixir i enfortir diàriament, entre tots els agents implicats –administració, entitats, comerços- voluntaris...-, una xarxa social cooperativa que protegeixi i empoderi les persones d'edat més avançada". En aquesta línia, Perarnau també posa èmfasi en el rol cabdal que juga en aquest propòsit l'Associació de Gent Gran Les Oliveres, com a eix vertebrador del col·lectiu de gent gran al municipi. 

Mentrestant, el Consell Comarcal també ha adquirit 100 exemplars del llibre Relats amb tracte que repartirà als Casals de la Gent Gran dels municipis del Bages, i a d'altres serveis puntuals com la Biblioteca o el Centre de Formació de Persones Adultes. La publicació inclou 12 relats curts i un altre d'inèdit de l'escriptora Isabel-Clara Simó, on es reflecteixen diversos tipus d'abusos que poden patir les persones grans. Una altra actuació és la representació de les Escenes amb tracte, una adaptació teatral d'alguns relats del llibre, que es desplegarà a partir de 2018 a través del grup de teatre d'Artés. 

D'altra banda, Espai amb tracte és una acció conjunta que engloba petit comerç, administracions i diferents espais com a detectors de possibles situacions de risc que poden patir les persones grans. Compartint el document de conformitat i l'adhesiu, s'identifiquen els establiments i equipaments amb una marca de qualitat i bon tracte. Com a fet inèdit, doncs, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa amplien aquesta actuació i distribuiran els adhesius per diversos espais, com poden ser centres de salut, residències, equipaments municipals, centres de dia i entitats bancàries, entre altres. El document d'adhesió, que inclou un llistat d'indicadors de possibles maltractaments, incorpora també una targeta amb dades de contacte per tal de centralitzar la detecció de casos. En aquest sentit, s'ha treballat i es continuarà fent de manera periòdica el circuit tècnic municipal i comarcal per atendre aquesta demanda. 

La campanya Tracta'm bé al Bages també impulsa Aules amb tracte: un projecte transversal en el qual es proposen activitats adreçades als tres cicles de primària i s'estructura en tres activitats: cicle inicial de primària amb "Un dia seré gran, molt gran"; cicle mitjà de primària amb "Un dia vaig ser petit, molt petit"; i cicle superior de primària amb "Contes per fer-se gran". En total, s'han adquirit 25 exemplars d'aquest conte i durant el primer semestre de l'any 2018 es treballaran tallers i altres propostes educatives als centres de la comarca que s'oferiran a través de la revista El Pot del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) del Bages.