L'hora més violeta del Maridatge de la Mostra de Navàs, amb més gust de vi que mai

El teatre de Palà de Torroella va acollir aquest dijous la prèvia a la Mostra de Vins i l'Arrossada de Castelladral que es viurà aquest cap de setmana

El teatre de Palà va acollir el Maridatge de la Mostra de Vins de Navàs
El teatre de Palà va acollir el Maridatge de la Mostra de Vins de Navàs | AjNvs
Redacció
09 de març del 2018
Actualitzat el 10 de març a les 14:12h
El Maridatge de la Mostra de Vins de Navàs, va viure dijous al vespre al teatre de Palà de Torroella la seva hora més violeta, amb el focus posat en les dones i la lluita per la igualtat de gènere. La sommelier Clara Antúnez, la presentadora Anna Pla, la regidora Sara Cortina en funcions d'alcaldessa va recitar uns versos de Maria Mercè Marçal, i la geganta Eulàlia van visualitzar aquesta reivindicació. Un brindis de dones va arrodonir el moment, amb el dring de més de dues-centes copes.

Els seguidors fidels del Maridatge l'esperen com una rialla generosa i sincera, com una pàgina en blanc que s'escriu amb el fruit que s'obté dels raïms i de les mans expertes dels seus cuidadors, que mimen la vinya i viuen tot el procés d'elaboració del vi amb l'angoixa i l'alegria pel naixement d'una criatura. I això, cada any i sense treva.
 
Gent com l'Arcadi Vilà del Mujal no estan mai quiets i per això es conjuren a fer cava espectacular després de tota una vida de picapedrer fent vi, per maridar un fermentat en ampolla des del 2014 amb els formatges de pastor, cremosos i madurats, de Cuirols.
 
Els de tríada La Diferenta (Marc, Martí i Joan) van mostrar un vi blanc fet amb varietats de raïm negre (macabeu, sumoll, garnatxa i picapoll negre) que és un luxe de simplicitat. Per parella van tenir una brandada de bacallà amb tel de mel de farigola que porta l'accent diacrític del Marcel Cardona de Cal Fuster de Serrateix.

Un vi rosat que podria ser negre, (carinyera i macabeu) d'una agror plàcida i versàtil, un vi que no t'esperes sorgit de la vinyes pilotades per Roger Subirana va signar un pacte de vida amb un singular burguer de carn d'olla i una tassa de brou alliberat dels fogons de la Jessi del restaurant 6 Sentits.

Un clàssic del Maridatge és Josep Manubens, que ha fet un vi ferreny (sumoll i garnatxa), de la vinya de la carena de les Cases, per unir-se a un farcit de llodrigó embolcallat amb pasta de full i perfum d'all,- un plat nounat -, a la cuina que és la pàtria de Quim Miró de l'Alberg de Castelladral.
 
Les vinyes de Vilafresca són un referent quan es parla del vi que es fa a Navàs, des de fa centúries. Miquel Ruiz, amb les varietats de garnatxa, sumoll i una fermentació natural va presentar un vi negre, dens, floral i ple d'aromes, astringent i net, que va ballar un pasdoble amb un melós de porc ral, cuinat amb passió com si fóssim a la plaça major de Salamanca, per la Paqui Mesón del restaurant de l'Estació.
 
Temps era temps, a cada casa hi havia la bota del racó. A casa del Joan Escudé, encara la conserven i és la joia de la corona. La mare d'aquest vi dolç, fa 50 anys que diu missa i fa un licor que s'aprofita fins a l'última gota. I com que els postres van anar plens de dolçor, el pastisser Ramon Mas va presentar quatre llaminadures de rebosteria: de mantega, trufa, ametllat i flamet.

Abans d'abaixar el teló, el regidor de Món Rural, Gerard Massegú, va fer un torn d'agraïments i va tancar l'acte reivindicant "que cada dia sigui un 8 de març" bo i recordant, "que elles sempre tenen més mèrit", referint-se al paper de les dones a la vida quotidiana.
 
Els Maridatges són mil i una història de collites que s'escriuen amb majúscules; que s'escriuen, en el dia a dia quan es comparteixen experiències amb els amics a la barraca a la vinya, quan els enòlegs i sommeliers expliquen que cada glop de vi és fruit d'un determinat paisatge, la radiografia que mostra el caràcter gens conformat i molt honest de cada productor de vi. Que en cada copa s'hi amaguen pessics d'ànima humana, verals inhòspits i gotims diàfans del temps que no volem que passi.