La Vaga Feminista conquereix la nit i els carrers de Manresa

Unes 4.000 persones, en el punt central de la manifestació, reivindiquen els drets de les dones en una marxa històrica, pacífica i molt jove

08 de març del 2018
Actualitzat el 09 de març a les 16:02h
La manifestació pujant per la Muralla del Carme direcció a la plaça Major
La manifestació pujant per la Muralla del Carme direcció a la plaça Major | Pere Fontanals
Unes 4.000 persones, en el pas de la manifestació pel passeig Pere III i el carrer Àngel Guimerà, han posat la cirereta a una jornada feminista històrica a Manresa, amb el tall de la C-55 a primera hora del dijous, una cercavila a migdia que ha servit per organitzar els piquets, i una manifestació final que, sense comptar les organitzades pel CDR en el marc del procés sobiranista, és de les més massives que s'han viscut a la capital del Bages en els darrers anys. La nit i els carrers de la ciutat han estat conquerits per la convocatòria del Comitè de Vaga Feminista.
 

Les manifestants han portat, en alguns casos, els seus propis cartells de casa. Foto: Pere Fontanals


La manifestació ha comptat amb la presència d'un important número de dones joves, pràcticament d'institut, que han encapçalat la marxa que s'ha estructurat en tres sectors, una primera part "no mixta" per a dones i trans, una segona oberta a tothom, i una part final per als que anaven amb canalla. També gent de mitjana edat i gent gran s'han incorporat a la manifestació.
 

Quan la capçalera passava per la plaça Espanya, la cua encara no havia arribat a la de l'Onze de Setembre. Foto: Pere Fontanals


A mida que la marxa avançava, més i més gent s'hi anava afegint fins que al tram central del passeig, quan la capçalera passava la plaça de Crist Rei, la cua encara no havia arribat a plaça Espanya. Durant el recorregut, la manifestació s'ha aturat davant l'edifici dels Sindicats, i davant el Caprabo del passeig, però a banda d'escridassades i proclames, no hi ha hagut cap acció directa.
 

La manifestació ha comptat amb una important presència de gent jove. Foto: Pere Fontanals


Entre clams de "la nit és nostra" o "¿sexo dèbil? ¡Los cojones!", que repetien també les més veteranes, la manifestació ha arribat a la plaça Major on els esperava una performance amb una piràmide feta de caixes de cartró que sota la base del "patriarcat" repassava les desigualtats i injustícies que han de suportar les dones.
 

El carrer Àngel Guimerà ha quedat totalment col·lapsat durant el pas de la marxa. Foto: Pere Fontanals


Líquid inflamable i bengales han acabat amb ella fins que a la part final agents de la Policia Local de Manresa l'han rematada a cop d'extintor. Una jornada històrica en que les dones han conquerit la nit i els carrers de Manresa.
 

Les manifestants han acomiadat la piràmide patriarcal fent el símbol de la vagina amb les mans. Foto: Pere Fontanals