Cinc pisos, 38 llits i una inversió de 5 milions: la residència de Sant Andreu ja és una realitat

L'alcalde Valentí Junyent reconeix la necessitat d'incrementar les places públiques a la capital del Bages

Inauguració de l'ampliació de la residència Sant Andreu, aquest dimecres
Inauguració de l'ampliació de la residència Sant Andreu, aquest dimecres | Aina Font Torra
Redacció
07 de març del 2018
Actualitzat a les 19:52h
Amb un cost de 5 milions d'euros i després de dos anys d'obres, la nova residència Sant Andreu de Manresa ja és una realitat. L'ampliació de les instal·lacions ha permès augmentar el nombre de places fins a 111, 38 més de les que hi havia fins ara, així com traslladar el Centre de Dia que hi havia al carrer de Circumval·lació al mateix equipament. Durant la inauguració, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha reconegut el "dèficit de places públiques" a la ciutat, per sota de la mitjana de la comarca i la necessitat de buscar-hi solució. El director general de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Ramon Ruiz Nogueras, ha apel·lat als "problemes de finançament que s'han de resoldre amb el govern espanyol", tot i que s'ha compromès a "asseure's amb els responsables" per constatar "les necessitats de Manresa capital".

En el torn de parlaments, el director general de la fundació propietària de l'equipament, Sant Andreu Salut (antiga Fundació Sociosanitària de Manresa), Manel Valls, ha estat el primer en reivindicar la necessitat d'incrementar el nombre de places públiques a la capital del Bages, fet que Junyent ha compartit. En declaracions als mitjans, el batlle ha lamentat una situació que a hores d'ara "s'està compensant amb les diferents residències de la comarca", malgrat que ha reconegut la voluntat del consistori en fer possible que "la gent es pugui quedar a la seva ciutat". En resposta, Nogueras ha avançat que l'estudi d'aquestes demandes "seran un dels propers objectius" , encara que ha volgut remarcar que no serà tasca fàcil degut als "seriosos problemes de finançament que tenim i que hem de resoldre amb el govern espanyol".

Els assistents a l'acte d'inauguració han pogut visitar el resultat d'unes obres que, segons Valls, han permès "descongestionar els espais i crear unitats més petites perquè els ancians tinguin més intimitat". Els nous espais de la residència però, no estan encara del tot en funcionament. Resta pendent el trasllat dels usuaris de la Residència Catalunya de Manresa, de titularitat municipal però gestionada per Sant Andreu Salut, que passaran a ocupar la tercera planta del nou centre.

Cinc plantes

La nova residència compta amb cinc plantes. La primera, segona i tercera és on són els usuaris. A la primera i segona, hi ha 5 habitacions dobles i 5 d'individuals, i a la tercera, 8 d'individuals. A la planta-2 hi ha l'aparcament i espai per a magatzem; a la planta -1, vestidors per al personal, taquilles, dutxes, bugaderia i una sala amb llum natural; i a la planta baixa és on s'ubica el centre de dia. A més, les instal·lacions compten amb una perruqueria per als residents, situada a l'exterior i que és també oberta al públic general.

El nou ascensor

A banda d'inaugurar les noves instal·lacions, l'acte d'aquest dimecres també ha servit per posar en funcionament el nou ascensor que unirà els carrers Remei de Dalt i de Baix (i les dues bandes de la residència), fins ara units per unes escales. El nou aparell ha estat finançat per Sant Andreu Salut però, en ser d'ús públic, serà l'Ajuntament qui assumeixi el manteniment.