El procés vital de dur un infant al món, tema central de la nova temporada d'Espai Memòries

La proposta té la voluntat de recollir testimonis que vulguin donar a conèixer les seves experiències en el món del néixer, ja sigui com a mare, professional mèdic o mestre/a

Redacció
07 de març del 2018
Actualitzat a les 10:20h
L'Espai Memòries ha inaugurat la mostra 'Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies'
L'Espai Memòries ha inaugurat la mostra 'Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies' | ACN
Aquest passat dissabte, 3 de març, es va presentar, a l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, la mostra Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies, que té la voluntat d'apropar-se a les històries del néixer i a les vivències subjectives i intersubjectives sobre aquest procés vital a través de tothom que vulgui aportar-ne el seu testimoni.

La memòria del néixer i la memòria del donar a llum o d'haver participat en algun moment o altre en aquest procés universal, són aspectes fonamentals i al mateix temps efímers i intangibles. Alhora, aquests moments i processos són constituents de gran part de la identitat social, cultural i humana que ens caracteritza.

La mostra inclou l'obra artística dels alumnes de la classe de La Lluna de l'Escola Cooperativa El Puig, d'Esparreguera, i és el resultat d'un procés de recerca entre l'aula i l'entorn fet al llarg de tot un any. Amb el títol Tots els dies de quan estem a la panxa de la mare els nens i nenes han recollit en nou plafons els nou mesos d'evolució de l'embrió dins el ventre de la mare. 

Ells mateixos expliquen el seu procés de recerques i descobriments en un vídeo que recull aquesta experiència didàctica. Una activitat que va començar reflexionant sobre el buit i el ple a partir de l'obra de l'escultor Oteiza i que va anar prenent camins nous de la mà dels interessos que s'anaven desvetllant.

En paraules de les mestres de l'escola, "en tornar després de les vacances, quan els preguntàvem què els interessava investigar, fer o descobrir a l'escola, ens van demanar que com eren els bebès a la panxa de la mare". Les docents van pensar que "les seves idees iniciaven un nou camí, deslligat de l'anterior, fins que vam comprendre que cercaven el mateix que l'artista, des del més profund de la seva identitat".

L'exposició també incorpora els treballs artístics i de recerca realitzats per alumnes del Grau de Magisteri d'Educació Infantil d'UManresa, que consisteixen en una recopilació en àudio de cançons de bressol i de falda de l'entorn de Manresa; un curt en Stop-Motion sobre la pèrdua i el dol; un seguit d'entrevistes a mares, i un plafó fet a base d'una composició d'imatges centrades en les emocions durant el procés de l'embaràs. També hi ha un espai on consultar diversos llibres i contes a l'entorn de la maternitat i el naixement proporcionats per la Biblioteca infantil del Casino de Manresa.

Finalment, la mostra inclou un àmbit obert a la participació on totes les persones que la visitin poden aportar el seu testimoni o la seva experiència.

La presentació de dissabte va comptar amb l'explicació feta pels autors de les obres, mestres i alumnes, tant de l'Escola Cooperativa El Puig com del Grau de Magisteri d'Educació Infantil d'UManresa, amb la participació de la regidora de Cultura, Anna Crespo; del director del Museu Comarcal de Manresa, Francesc Vilà, i del comissari de la temporada, el professor d'UManresa Gabriel Lemkow.

La proposta, que forma part del programa d'actes del 8 de març que organitza l'Ajuntament de Manresa, s'anirà ampliant a mesura que avancin les activitats de la temporada, en un procés de treball participat i continuat. Es pot visitar en els horaris habituals del Museu Comarcal.

Temporada 2018 al Museu

La nova temporada de l'Espai Memòries està pensada per fer confluir diferents experiències a l'entorn de la maternitat des de perspectives diverses: des de l'atenció sanitària; des de la diversitat cultural; des dels nous models de família, o des dels rituals, festes i tradicions.
A partir d'uns tallers participatius i de diferents accions obertes a diversos col·lectius, s'aniran recollint propostes que es presentaran en una mostra a l'Espai Memòries que anirà creixent al llarg de la temporada, amb continguts elaborats entre tots i totes, buscant aconseguir una mirada que inclogui aspectes antropològics, sanitaris, pedagògics, i que tindrà també en compte la creació artística.

Es convida tothom a col·laborar en  el projecte des del l'àmbit personal, professional o associatiu de cadascú, fent arribar propostes d'activitats a fer o d'experiències a mostrar a espaimemories@ajmanresa.cat o bé al telèfon 93 874 11 55.

L'Espai Memòries és un programa del Museu Comarcal de Manresa i l'Ajuntament de Manresa en l'àmbit de la memòria històrica que aquesta temporada es du a terme amb la participació d'UManresa.