Un servei pioner vetllarà per la salut oral de persones en estat delicat de la Catalunya Central

L'Institut d'Odontologia Maxil·lofacial Avançada està situat a les instal·lacions de la Clínica Sant Josep i n'ocupa gran part del segon pis, que s'ha restaurat i renovat

Albert Estiarte i Javier Mareque explicant les característiques de l'IOMA
Albert Estiarte i Javier Mareque explicant les característiques de l'IOMA | AFT
06 de març del 2018
Actualitzat a les 17:38h
La Clínica Sant Josep de Manresa segueix mantenint el seu llistó de centre de salut de referència de la Catalunya Central. Justament fa 10 anys, el 2008, ja va fer un pas endavant qualitatiu inaugurant el Centre Integral de Medicina Esportiva, Traumatologia i Rehabilitació (CIMETIR), que va permetre a l'hospital oferir més serveis als seus usuaris creant associacions d'especialistes. En aquell cas, de fisioterapeutes, professionals de la medicina esportiva i entrenadors personals.

Aquest any, el repte ha pujat de categoria. Tal com explica el director de la Clínica, Albert Estiarte, "feia temps que volíem oferir un servei d'odontologia i tractaments maxil·lofacials que tingués en compte, també, totes aquelles persones amb patologies complexes o necessitats especials". Es tracta d'una realitat força desconeguda, però hi ha molta gent que no pot anar al dentista per raons diverses. Una persona diabètica, per exemple, ha de vigilar que els tractaments que li facin no siguin contradictoris amb la seva malaltia. O un home gran, operat dos cops del cor, tindria molts números de ser un pacient de risc, en la consulta d'un especialista en salut oral. Fins i tot les embarassades han de vigilar.

Amb la voluntat, doncs, de dotar Manresa (i en extensió la Catalunya Central) d'un servei que combinés l'atenció hospitalària amb la salut bucodental, s'ha creat l'Institut d'Odontologia Maxil·lofacial Avançat (IOMA), format per un equip de dotze professionals capitanejats pel doctor Javier Mareque, i que té les seves instal·lacions a la segona planta de la Clínica; un espai que havia acollit habitacions d'hospitalització i que ara feia temps que estava completament en desús. La dissenyadora catalana Sussanna Cots ha estat l'encarregada de fer un rentat de cara al recinte en qüestió, donant protagonisme a colors clars i càlids, així com també a la fusta. El pis, que també acollirà les consultes privades d'alguns metges del centre, també conserva detalls de com era antigament, com algunes de les portes que condueixen a diferents departaments (molt altes i amb la punta ovalada) i una verge al final del passadís principal.
 

Imatge d'una de les sales amb el material d'odontologia Foto: AFT



Amb aquesta nova unitat, exposa Estiarte, "pretenem fer projectes d'investigació i recerca". Com? "vinculant-nos amb les empreses més importants del territori en aquest camp perquè puguin fer servir les nostres instal·lacions com a plataforma d'ensenyament i, de retruc, de recerca i investigació", puntualitza el director del centre. En aquest sentit, el cap de la unitat, Javier Mareque, afegeix que "tenint en compte que Althaia és l'hospital de referència de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l'IOMA serà com una mena de satèl·lit assistencial de formació".

Paral·lelament, Mareque ressalta que tirar endavant aquest projecte ha estat "gràcies a la col·laboració amb l'empresa local Avinent, molt ben posicionada a la comarca". Especialitzada en fer implants i cargols odontològics, la firma també aprofitarà les instal·lacions de l'IOMA per fer recerca i mostrar, als clients estrangers, com funcionen a la pràctica els productes que ells comercialitzen.

Fòbies, trastorns físics i mentals i problemes de salut

Quan la idea de crear aquest servei estava a les beceroles, les primeres persones en les quals van incidir des de l'IOMA van ser aquelles que eren usuàries de les fundacions vinculades amb la Clínica Sant Josep, com AMPANS o Catalònia. "Aquest tipus de pacients institucionalitzats van ser el nostre punt de partida, però després el vam ampliar oferint cobertura, també, a gent gran i persones amb la salut delicada, tan física com mental", diu Mareque.

Tant Estiarte com Mareque expliquen que han dividit les persones que atendran en quatre grups. El primer, tota aquella gent sana, que no tingui cap problema ni malaltia destacables ni importants. El segon, persones amb fòbia a anar al dentista: "fòbia de debò, no por. Gent que no hi aniria ni per fer-se una neteja bucal", ressalta Estiarte, tot posant de manifest que "aquests pacients necessiten una mica de sedació per poder-los tractar". El tercer grup inclou tota aquella gent que té una salut delicada, es pren molta medicació o té antecedents mèdics de risc: "una persona que ha patit dos infarts o una embarassada, per exemple", aclareix el cap de l'IOMA. 

Finalment, en el quart grup, anomenat de malalts especials hi entren totes aquelles persones que tenen alteracions genètiques greus, malformacions físiques i trastorns psiquiàtrics greus.

"Estem preparats per créixer més"

De moment encara s'estan col·locant, però no perden de vista que si el servei funciona, se'ls pot quedar petit, ja que no només atén gent amb necessitats especials, sinó que també obre les portes a pacients sans. En cas que la demanda creixi, "tenim a punt tres despatxos més per si s'han de fer servir", comenta Estiarte. En aquest sentit, el metge manifesta que "tenim l'esperança que anirem creixent. Si ho fem, estem preparats per ampliant les instal·lacions. Hi ha molt espai".

L'IOMA ja està en funcionament però no s'inaugurarà oficialment fins el dilluns 19 de març, en un acte institucional en el qual hi prendran part responsables d'altres entitats de la ciutat així com també membres del consistori.
 

Passadís principal de la planta 2 de la Clínica Sant Josep, on hi ha l'IOMA Foto: AFT