El ple de l'Ajuntament de Cardona aprova el Pla de Especial del Catàleg de Masies

Ple de març de l'Ajuntament de Cardona, celebrat aquest dimecres
Ple de març de l'Ajuntament de Cardona, celebrat aquest dimecres | AjCdn
Redacció
02 de març del 2018
Actualitzat a les 14:34h
El ple municipal de l'Ajuntament de Cardona celebrat aquest dimecres va tirar endavant tots els punts de l'ordre del dia per unanimitat de tots els grups polítics: ERC —que és al govern— i els dos grups de l'oposició, PDeCAT i PSC.

Un dels principals punts que es van tractar va ser l'aprovació del Pla Especial del Catàleg de Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable, un document clau que recull tota la normativa urbanística que cal seguir en cas de voler fer obres de rehabilitació, restauració o ampliació a les masies del municipi. L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va assegurar que el document permetrà als propietaris "agilitzar" els tràmits i va subratllar que s'han catalogat un total de 223 masies. 

També va indicar que amb el Pla Especial l'Ajuntament de Cardona podrà atendre millor les necessitats del món rural. Per aquest motiu, va definir el document com "una bona eina". L'alcalde també va fer èmfasi en el fet que el Pla ha trigat anys a fer-se realitat, però es va mostrar satisfet d'haver-lo pogut dur a bon port. En la sessió plenària, també es van resoldre les al·legacions. De les 16 presentades, l'Ajuntament en va poder estimar 15 i només en un cas el propietari no va poder demostrar els requisits necessaris per incloure la seva masia al Pla Especial.

L'aprovació que va fer el ple de Cardona —que s'anomena provisional— és la darrera que està a mans de l'Ajuntament. Ara, el document passarà a la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central de la Generalitat, que és l'ens que hi ha de donar el sí definitiu.

Un altre dels punts destacats del ple va ser l'aprovació de la moció en defensa de l'escola catalana i del model d'immersió lingüística. Per part d'ERC, l'alcalde Estruch va assegurar que "la llengua i l'educació són pedra angular del país" i es va mostrar disposat a defensar el model "amb ungles i dents" i a plantar cara "al 155 i als atacs de PP i Ciutadans". Per part del PSC, el regidor Jordi Casas va mostrar el seu "ple suport a un model que és d'èxit". També ho va fer la regidora del PDeCAT Rosa Ruiz, que es va mostrar contrària als "atacs" que pateix l'escola i la llengua catalana.

També hi va haver consens en la moció a favor del Dia Internacional de la Dona Treballadora, que incloïa el compromís de l'Ajuntament a continuar treballant pels drets de les dones, el rebuig a qualsevol tipus de discriminació i el suport a la vaga feminista del 8 de març de dues hores que proposen els sindicats majoritaris i els moviments feministes internacionals. En aquest punt, la regidora de la Dona, Aida Molner, va afirmar que cal seguir lluitant per arribar a la igualtat i va posar Islàndia d'exemple en ser el primer país on s'ha aprovat una llei sobre la igualtat salarial. En la mateixa línia, el socialista Jordi Casas va indicar que "comença a ser hora de fer polítiques igualitàries reals". Al seu torn, Rosa Ruiz (del PDeCAT) va dir que "cada dia hauria de ser un 8 de març". La moció va ser proposada pel PSC i subscrita per ERC i el PDeCAT.

Més acords

Durant el ple també es va fer l'aprovació del Pacte de Territori per al Desenvolupament Local de Cardona i Solsona. El regidor de Promoció Econòmica, Josep Tristany, va recordar que l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona (ADLSC) es va crear el 2014 fruit del pacte entre els dos ajuntaments i les associacions d'empresaris dels dos municipis i que amb aquest pas del ple ara l'ADLSC constarà com a interlocutor únic davant el Servei d'Ocupació de Catalunya. Tristany va remarcar la feina feta fins ara i va informar que una treballadora del Consell Comarcal del Solsonès s'incorporarà a l'òrbita de l'ADLSC per continuar sumant esforços. Al seu torn, l'alcalde Estruch va assegurar que es tracta d'un pacte "que ens engloba com a territori" i va indicar que, després dels quatre primers anys de l'Agència, ara caldrà definir "quin tipus de desenvolupament volem per als propers deu anys, que seran clau per Cardona".

La sessió de dimarts també va servir per aprovar els canvis dels membres del grup municipal del PDeCAT a les diferents comissions i òrgans col·legiats, així com per suprimir el registre local de parelles de fet per indicació de la Generalitat, que ara compta amb un registre d'aquest tipus central.
Arxivat a