ERC Manresa atorga el 17è Premi Maria Casajuana a Paqui Borjas

El reconeixement tindrà lloc en el transcurs d'un sopar el proper 8 de març

Presentació del 17è Premi Maria Casajuana, aquest dijous
Presentació del 17è Premi Maria Casajuana, aquest dijous | ERC
Redacció
01 de març del 2018
Actualitzat a les 18:35h
ERC Manresa ha presentat aquest dijous la guardonada de la 17a edició del Premi Maria Casuajana, que enguany ha atorgat a l'arterapeuta i educadora Paqui Borjas. Membres del jurat del premi – la regidora de la Dona, Cristina Cruz, la secretària de la Dona d'ERC Manresa, Mariona Homs; la representant de les JERC, Maria Rovira; i la també membre de l'executiva local d'ERC, Alba Baltiérrez-, així com la mateixa premiada, han participat en la roda de premsa per fer pública la notícia.

El premi es lliurarà durant un sopar a l'espai gastronòmic del Kursaal, el dia 8 de març, a les 9 del vespre.

La guardonada

Paqui Borjas i Reyes va néixer a Súria el 1963 i és mare de dos fills que es dediquen també a l'art, la Gemma i el Mateu. Artista, arterapeuta, educadora emocional i clown. Es forma en dansa i expressió teatral, educació infantil i arteràpia. Inicia la seva vida professional en el món de l'educació i amb el temps la vincula amb l'art, creant el seu propi projecte d'art i educació emocional. 

Dedica gran part de la seva vida professional a Manresa i la comarca del Bages, en centres educatius i instituts. És una dona amb molt sensibilitzada amb la infància desfavorida i la violència de gènere que utilitza el clown com a eina per expressar i posar en manifest les injustícies socials.

És la creadora del projecte Expressa't. Educació emocional i arts escèniques que utilitza el teatre i la dansa com una via per resoldre conflictes emocionals. Utilitza també la teràpia del moviment i la consciència corporal, com una via per a l'expressió i la comunicació. 

A banda del seu treball professional, fa anys que col·labora desinteressadament i de forma altruista amb diferents associacions i entitats de caire social i cultural organitzant tallers, projectes i festivals de caire solidari. En destaquem la col·laboració amb la Fundació Ampans en el projecte Parelles Artístiques, amb Creu Roja Manresa acompanyant dones africanes dins el projecte Innana i fent tallers culturals i artístics amb Dianova. També amb Creu Roja ha acompanyat persones grans a través de l'humor.

Ha participat al Festival solidari i a la caravana solidària per la pau de Pallassos sense Fronteres en benefici a la infància refugiada, amb el Festival en benefici a l'Associació TEA (síndrome de l'Espectre Autista) de la Catalunya Central i amb la plataforma Casa nostra casa vostra del Bages. Fa cursos de tango com a teràpia de creixement personal a dones víctimes de la violència masclista amb l'associació LILIUM i el SIAD, i el taller "La dona que habita dins teu" en l'àmbit del 8 de març a diferents ajuntaments de la comarca.

En la seva vessant cultural, col·labora en les fires Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada, a la Fira de l'Aixada de Manresa i fa visites teatralitzades a la Colònia Vidal de Berga. Recentment ha col·laborat amb el Festival KLAM com a clown "El Dictador" de Charlie Chaplin 2017.

Inscripcions al sopar

Per assistir al sopar cal reservar plaça trucant a ERC Manresa al 93 872 63 52 o mitjançant l'adreça bages@esquerra.cat. El preu del sopar és de 20€.

El Premi

Aquest premi va ser instaurat l'any 2002 per la Secció Local d'ERC i de les JERC de Manresa, amb motiu del Dia Internacional de les Dones. És un guardó que cada any premia una manresana i amb el qual es vol significar la lluita, l'esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país.

Duu el nom de Maria Casajuana i Oncins (Manresa, 1912-2011), una activista social i política d'ideologia republicana i militant històrica d'ERC de Manresa. Nascuda el 23 de febrer de 1912 en una família treballadora de Manresa, va treballar des dels 14 anys a les fàbriques de Cal Roca, Cal Torres i a la Fàbrica Nova. Als dinou anys es va incorporar a ERC i va viure amb intensitat el període republicà. Va ser una de les impulsores de la creació de l'espai d'emancipació de la dona arran de la proclamació del sufragi universal en la Constitució republicana del 1931. Casajuana també va treballar per al sindicat CNT durant la República i la Guerra Civil des d'on va lluitar aferrissadament per la dignitat de les dones i el reconeixement del seu treball. Malgrat que la Guerra primer, i la cruent dictadura franquista després, van estroncar una època d'esperances i de llibertat, va mantenir ben viva la flama de la lluita pel nostre país.

El jurat d'aquest any està format per: Conxita Almarcha, de l'Associació Lilium; Jordi Ramos, de la colla Castellera Tirallongues; Francesc Serrat, de Canal Taronja; Abel Gallardo, de Regió7; Fina Farrés, premiada de l'any 2017; Maria Rovira, membre de les JERC; Mireia Estefanell, regidora d'ERC; Cristina Cruz, presidenta del jurat i regidora de la Dona; Alba Baltiérrez, membre de l'executiva d'ERC; Àdria Mazcuñán, secretària de polítiques d'igualtat d'ERC Bages; i Mariona Homs, secretària de la Dona d'ERC Manresa.