La trobada d'associacions de pacients de la Catalunya Central es consolida

La sessió, convocada per la Fundació Althaia, promou l'autorganització comunitària per fer front els problemes de salut

Redacció
01 de març del 2018
Actualitzat a les 14:41h

Trobada d'associacions de pacients de la Catalunya Central a Althaia Manresa


Onze associacions de pacients de la Catalunya Central s'han reunit recentment a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa per tal de teixir complicitats i compartir les seves experiències, el seu funcionament i els seus reptes. La trobada, convocada per la Unitat de Participació de la Fundació Althaia, se celebra una vegada a l'any i permet donar veu als usuaris i posar en valor l'experiència del pacient, promovent l'autorganització comunitària per fer front els problemes de salut. 

En aquesta ocasió, van participar: l'Associació de Diabètics de Catalunya, l'Ass. Little Stars de la Catalunya Central, l'Ass. Catalana contra el Càncer, l'Ass. Centre de Recursos TEA, l'Ass. Servei d'acompanyament en el dol, l'Ass. AFABBS Alzheimer, l'Ass. AGRUPem (Grup d'esclerosi múltiple del Bages), l'Ass. Asperger, l'Ass. FENIX d'ajuda i suport contra el càncer, l'Ass. l'Olivera i l'Ass. ACO. 

En la jornada, cada associació va disposar d'uns deu minuts aproximadament per explicar les activitats que van dur a terme el 2017, i els reptes i dificultats que hauran d'afrontar en aquest 2018. La reunió va permetre arribar a acords com l'optimització de recursos per fer front als problemes de salut, i la possibilitat de compartir espais i serveis com l'assessorament legal, els tràmits per les subvencions, la formació, i les millores tecnològiques, entre altres.

Les associacions també van demanar poder aportar als gestors sanitaris la seva experiència per millorar o desenvolupar protocols d'atenció relacionats amb la seva patologia.

La Fundació Althaia s'implica per tal de potenciar l'activitat de les associacions orientades a donar suport a col·lectius amb problemes de salut. Per això, incentiva i fomenta la participació de les organitzacions i cedeix de forma gratuïta espais a les entitats al Centre Hospitalari perquè puguin dur a terme la seva activitat. Recentment, Althaia ha impulsat la creació de l'Associació Catalana d'Ostomitzats ACO – Catalunya Central i ha facilitat un espai perquè es pugui reunir i acompanyar la persona ostomitzada per tal que pugui normalitzar la seva vida personal, familiar, social i laboral.

Des d'Althaia hi ha la voluntat de donar suport i fomentar aquelles iniciatives que posen en valor l'experiència del pacient i l'expertesa d'aquest al servei d'altres persones afectades per la mateixa problemàtica, ja que poden contribuir de forma important a millorar el benestar dels pacients i les seves famílies, i així afavorir uns millors resultats dels serveis de salut.