Endesa organitza una jornada de tala i esporga a l'entorn de les línies elèctriques

Jornada organitzada per Endesa i Agricultura
Jornada organitzada per Endesa i Agricultura | Endesa
Redacció
27 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:21h
Endesa i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya han organitzat aquest dimarts al matí al Palau Firal de Manresa una jornada sobre la tala i esporga de la massa vegetal que creix al voltant de les línies elèctriques de la Catalunya central. L'objectiu de la sessió és repassar els protocols, planificar l'execució del pla triennal dels treballs i recordar la normativa als nous contractistes. La jornada tècnica ha comptat amb el director general del Cos d'Agents Rurals, Marc Costa.

Neteja de boscos i línies elèctriques

Del total de 7.631 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té repartides per l'Anoia, el Bages, el Berguedà, la Cerdanya, el Moianès, Osona i el Ripollès, el 76,72% són aèries –o el què és el mateix, 5.855 quilòmetres–i, per tant, transcorren per zones boscoses o amb vegetació. L'especial orografia dels boscos, com a  element viu, que creix i canvia constantment, fa que la Companyia –conscient de les dimensions de la seva xarxa– destini una inversió singular per protegir els espais forestals catalans, seguint les seves directrius de sostenibilitat i protecció ambiental. Es focalitzen els espais boscosos i d'altres especialment sensibles per a la societat, que reclamen una protecció i una dedicació màxima. En concret són 495 els quilòmetres de línies aèries d'alta tensió a les comarques centrals, mentre que de mitjana tensió en són 3.615 i de baixa tensió 1.745.

D'aquesta manera, una de les tasques essencials és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos– que creix al voltant de les línies elèctriques, tot respectant l'espai estipulat per l'administració entre el bosc i els cables més pròxims. Aquests treballs es realitzen seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com agents rurals, Parcs Naturals de Catalunya o les administracions locals i autonòmica, totes elles especialment sensibles a les zones forestals.