Substitueixen la placa de la plaça Espanya de Manresa per la de plaça de la República

Entitats i partits independentistes demanen davant de més de dues-centes persones eliminar l'últim indret amb nomenclatura imposada durant el franquisme

Dos activistes acaben d'instal·lar la placa de plaça de la República
Dos activistes acaben d'instal·lar la placa de plaça de la República | Pere Fontanals
24 de febrer del 2018
Actualitzat el 26 de febrer a les 10:55h
Qualsevol que a partir d'aquest dissabte arribi a la plaça Espanya de Manresa es trobarà amb que l'única placa de nomenclàtor que hi ha en la via és la de plaça de la República. CUP, CDR, ANC, Arran, Endavant, SEPC i Poble Lliure han convocat a una concentració per a fer el canvi de nom de la plaça Espanya a la que hi han assistit més de dues-centes persones, que han seguit amb atenció com treien la placa de pedra d'aquesta denominació i n'instal·laven una de nova -també de pedra- amb el nom de "Plaça de la República".
 

Moment en que la placa de la plaça Espanya ha cedit i ha pogut ser retirada. Foto: Pere Fontanals


El regidor de la CUP, Jordi Masdeu, ha explicat que el seu objectiu és eliminar l'última plaça amb nomenclatura imposada durant el franquisme i, alhora, donar-hi un nou nom que "faci justícia amb la voluntat democràtica que els manresans expressen a les urnes". Després del canvi fet in situ aquest dissabte, la CUP prepara una moció per presentar al Ple de l'Ajuntament de Manresa per aprovar oficialment el nou nom.

Montse Martínez ha fet la lectura del manifest que ha recordat que quan els feixistes van entrar a Manresa van batejar la plaça com a plaça Espanya i "el nom d'altres deu carrers; cap d'ells continua vigent, tots els noms batejats aquell dia pel feixisme han estat retirats, excepte el d'aquesta plaça".
 

Més de dues-centes persones han seguit el canvi de placa. Foto: Pere Fontanals


També ha recordat les vegades que la societat civil ha impulsat iniciatives per fer el canvi de nom de la plaça. El PSAN a l'any 1980 va proposar dir-ne plaça Francesc Macià, però no se'n va sortir. El 1989 van ser els col·lectius feministes qui van col·locar-hi una placa amb el nom de plaça del 8 de Març. A partir del 2000 va ser el Col·lectiu Desvalls qui cada any batejaven la plaça amb el nom de Joan Fuster.

És per això i "perquè Manresa aposta inequívocament per la independència" que s'ha portat a terme aquest acte, llargament aplaudit pel públic assistent.

Al final, quan només quedaven alguns membres de l'organització, els Mossos d'Esquadra, que han estat apartats durant l'acte, s'han acostat a lloc i han requisat la placa de plaça Espanya.
 

Momtse Martínez llegeix el manifest al final de l'acte amb la nova placa instal·lada Foto: Pere Fontanals