El Consell de la Gent gran ven la campanya «Tracta'm bé» als establiments

Aquesta iniciativa forma part de les accions impulsades per l'Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages amb l’objectiu d'ajudar a identificar situacions de maltractaments

Redacció
20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:11h
El novembre passat, l'Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages van presentar la campanya "Tracta'm bé", una iniciativa creada i promoguda l'any 2012 pel Cons ell Comarcal del Solsonès, i que compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona amb el doble objectiu de prevenir els maltractaments a les persones grans i fomentar el bon tracte i els valors positius cap a aquest col·lectiu, com a mètode de prevenció i sensibilització.

"Tracta'm bé" té la voluntat de generar un impacte social al territori i es concreta en diverses accions de sensibilització que s'estan desplegant simultàniament a tots els municipis que conformen l'Àrea Bàsica del Bages.

En el marc de la campanya, diversos establiments de Manresa i comarca estan rebent aquests dies la visita d'un grup de membres del Consell de la Gent gran que estan desenvolupant l'acció "Establiments amb tracte", amb la finalitat d'adherir-los a aquesta iniciativa i demanar la seva col·laboració en la detecció de situacions de risc. Aquesta acció de la campanya "Tracta'm bé" parteix del plantejament que el comerç sempre ha estat un potent agent social, que crea dinàmiques molt properes i quotidianes amb la clientela. Per això, es va considerar interessant vincular-lo a aquest programa de prevenció, atès que un volum notable de persones que compren a les botigues de proximitat són gent gran.

Així, des de la campanya s'ha creat el distintiu "Espai amb tracte", una marca que, per mitjà d'un adhesiu situat a la porta o en algun altre indret visible del local, indicarà que la persona que n'és propietària està conscienciada sobre la necessitat de prevenir aquest tipus de problemàtiques. Es demana als comerços que s'hi adhereixin que en cas d'observar alguna situació sospitosa contactin amb els serveis pertinents. En el cas de Manresa se'ls facilita informació i el contacte directe amb el Departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa. 

Les situacions que d'una manera més freqüent poden detectar des dels establiments són; absència d'alguna persona gran habitual al comerç, dificultats econòmiques, deteriorament físic, pèrdua de memòria, estrès del cuidador/a, etc. Es tracta de situacions que amb una detecció a temps poden permetre una intervenció que eviti problemàtiques més greus.

Així mateix, dins la mateixa campanya "Tracta'm bé" també s’ha començat a distribuir el primer cartell de la col·lecció "Situacions amb tracte", amb el lema "les millors històries que ha escoltat la Nadia les hi ha explicat en Pere. Escoltar les persones és un bon tracte". Les situacions amb tracte' consisteix en la difusió i distribució de 6.000 pòsters que mostren episodis de maltractament i també de bon tracte envers la gent gran.