Anna Gabriel es queda a Suïssa i no anirà a declarar al Suprem

L'exdiputada explica a un diari suís que creu que no tindria un judici just | Defensa que sempre ha donat suport al referèndum, però de manera pacífica

Anna Gabriel votant a Sallent (Bages) l'1-O
Anna Gabriel votant a Sallent (Bages) l'1-O | ACN
Redacció
20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:24h
La sallentina Anna Gabriel ha anunciat que es queda a Suïssa i que no vindrà aquest dimecres a declarar davant del Suprem. Ho ha explicat en una entrevista al diari suís Le Temps i més tard ho ha confirmat la CUP en un comunicat. 

“No aniré a Madrid”, titula el diari a primera pàgina. “Com que no tindré un judici just al meu país, n'he buscat un el que pugui protegir els meus drets”, explica la exdiputada de la CUP.

La CUP dona «ple suport» a la decisió de Gabriel de no anar a declarar al Suprem

L'estada de Gabriel a Suïssa es va conèixer el dissabte passat. L'exdiputada va explicar que estava definint l'estratègia de defensa davant la causa contra el procés català. 

Gabriel, en una entrevista posterior en vídeo a la ràdio suïssa RTS (vídeo, sota), ha declarat que té clar que el jutge pot declarar l'extradició, que considera il·legal, ja que es tracta d'una simple "persecució política". En aquest cas, explica que fins i tot podria restar en presó a l'espera de l'extradició. També ha dit que si l'extraditen, intentarà refer la seva vida acadèmica a Suïssa, on demanarà asil polític. Per últim
  A l'entrevista al rotatiu, l'exdiputada de la CUP explica que està sent "perseguida" per la seva activitat política i que la "premsa governamental" ja l'ha declarat "culpable". Gabriel fa referència a les filtracions a la premsa sobre la investigació policial, on la retraten com a una "activista ferotge" i l'acusen d'haver instat a la població a "la desobediència". 

"Sempre he fet campanya pel referèndum, però de manera pacífica", diu l'exdiputada. "La qüestió de Catalunya s'ha de resoldre pacíficament, mentre que les autoritats espanyoles volen silenciar la independència mitjançant la repressió", afegeix.

VÍDEO Gabriel demanarà asil polític a Suïssa si el Suprem reclama l'extradició

En un altre moment de l'entrevista, l'exdiputada de la CUP considera que serà "més útil" en llibertat que a la presó i que va comprendre que havia de refugiar-se en un altre país en veure que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart encara són a la presó i com la resta del Govern destituït continua sota amenaça.

D'altra banda, Gabriel considera que la situació política a l'Estat és "comparable a Turquia" i que l'Estat "no fa res per assegurar la nostra seguretat davant la violència dels feixistes".

Sallent convoca una concentració de suport a l'Anna Gabriel aquest dimarts al vespre

Le Temps també recull les declaracions de l'advocat de Gabriel, Olivier Peter, assegurant que és poc probable que s'emeti una euroordre de detenció després que el jutge Llarena la retirés contra Carles Puigdemont, que es troba a Bèlgica, i ratifica que la situació política a l'Estat "no permet la celebració d'un judici just". En aquest sentit, Peter recorda que la causa es va traslladar al Tribunal Suprem, amb seu a Madrid, i que els seus jutges "no ofereixen cap garantia d'independència i imparcialitat".

Sallent respondrà la judicialització de l'Anna Gabriel amb un concert d'Ovidi4

Anna Gabriel estava citada per a aquest dimecres al Tribunal Suprem, després que aquest dilluns ho fessin la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i avui ho facin l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'expresidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras.

La CUP ha convocat una roda de premsa aquest dimecres a les 16.30 hores per parlar sobre la citació de Gabriel al Suprem.

 

Portada del diari suís. Foto: Le Temps