Urbanisme

Marc Aloy: «L'Avinguda dels Països Catalans serà, per envergadura, la Bonavista del 2019»

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Manresa afirma que "és una obra molt important que suposarà una millora per a la mobilitat espectacular"

per Aina Font Torra , Manresa, 19 de febrer de 2018 a les 13:20 |
Marc Aloy, regidor d'Urbanisme i Llicències de l'Ajuntament de Manresa | AFT
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una de les grans intervencions urbanístiques que, si tot va sobre el calendari previst, hauria de començar a finals d'aquest 2018, serà l'allargament de l'actual Avinguda dels Països Catalans, que connecta, a través de 800 metres, la rotonda dels Mossos d'Esquadra amb el Decathlon i el FesMes. S'engrandirà per arribar fins a la Plaça Prat de la Riba, coneguda popularment com la rotonda del Lidl, per enllaçar la zona dels Trullols amb les Bases de Manresa.

Segons el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, "es tracta d'una obra molt important que, d'envergadura, s'assimila a la de la plaça Bonavista". Posant de manifest que aquest projecte serà "com una Bonavista 2019", Aloy concreta que "a diferència d'aquest primer, la construcció de l'Avinguda dels Països Catalans  tindrà un impacte baix per a la mobilitat de la ciutat" perquè s'executarà en terrenys on ara mateix hi ha camps.


El futur vial, que s'assimilarà a l'Avinguda Universitària, tindrà dues calçades, voreres amples i un carril bici. El projecte va sorgir d'un acord de l'Ajuntament amb la Generalitat per tal de millorar la connexió de la ciutat amb l'autopista. Actualment es troba en fase de redacció i comptarà amb la inversió per part de la Generalitat de 2,7 milions d'euros, que servirien per a construir la meitat del vial. 

Aloy explica que "hi ha el compromís que abans d'acabar el 2018 arrenquin les obres". De moment, el que ha fet l'Ajuntament és parlar amb els propietaris dels terrenys per on haurà de passar l'avinguda, i tots han accedit a cedir-los. "En el pressupost de 2018 ja tenim una partida corresponent a la utilització d'aquestes terres", aclareix, tot recalcant que  "l'obertura d'aquest carrer suposarà una millora espectacular que ens permetrà recosir la zona de les Bases amb la dels Trullols passant per la Font i la Sagrada Família sense necessitat d'anar per carrers interiors ni per fora la ronda".


L'Avinguda de l'Esport, la peça que falta per completar els accessos a Manresa

Amb l'Avinguda Universitària, la plaça de la Bonavista, l'accés millorat a Viladordis i la futura Avinguda dels Països Catalans, gairebé tots els accessos dignes a la ciutat estarien coberts. Però n'hi ha un de pendent: el que hauria de connectar la zona del Congost amb l'Eix Transversal. Aquest vial -l'Avinguda de l'Esport- "ha de servir, també, per ordenar la zona esportiva del Congost i dotar de bons accessos el polígon del Pont Nou que, de retruc, s'ampliaria". 

El projecte, que tindrà un cost aproximat de 14 milions d'euros, tindrà una primera fase (de mig milió d'euros) que s'emmarcarà en la construcció del tanatori-crematori de Mémora al polígon del Pont Nou. Es millorarà un tram del carrer de la Lemmerz fins on hi ha l'Oliva Torres (venint del cementiri). 

Aquesta obra d'urbanització forma part del pla parcial que s'havia de començar l'any 2009 i que es va haver d'aturar degut a la crisi econòmica. "Deu anys després desencallem aquesta primera fase i n'anirem estudiant de noves", diu Aloy, tot especificant que "dels 14 milions d'euros que costarà urbanitzar tota aquesta zona, 1,6 es destinaran a l'Avinguda de l'Esport".

 

Participació