Una cinquantena de neofeixistes es manifesten en un Balsareny buit de gent i en silenci

En les seves proclames i discursos reescriuen la història de Raúl Macià i de Jordi Cervantes, els espanyolistes més cèlebres del poble, dient que us és un "pres polític" i que a l'altre el discriminen pel seu patriotisme

La creu celta tatuada en el clatell d'un dels manifestants
La creu celta tatuada en el clatell d'un dels manifestants | Pere Fontanals
17 de febrer del 2018
Actualitzat el 25 d'octubre a les 8:52h
Una cinquantena d'espanyolistes convocats per Por España me Atrevo, però amb banderes de la formació neofeixista Democracia Nacional, s'han manifestat aquest dissabte al vespre per un poble de Balsareny que els ha rebut amb pancartes, però en un absolut silenci, sense pràcticament ningú al carrer.

Els Rebels, els motards violents i etnicistes d'Artés, també eren a la manifestació de Balsareny

Vells coneguts d'altres manifestacions al Bages com el responsable de la formació d'extrema dreta, Albert Bruguera, o la dinamitzadora de l'última concentració de Manresa -que duia les ungles pintades amb l'emblema de les SS- han estat els principals conductors de la manifestació de Balsareny. 
 

A Balsareny hi han hagut participants coneguts de les manifestacions de Manresa. Foto: Pere Fontanals


Durant el trajecte, les proclames i les aturades en la marxa per llegir discursos, així com el manifest final, han servit perquè reescriguessin la història de l'homenatjat Raúl Macià, condemnat fa 9 anys per robatori i tràfic de drogues, però al que han venut com un "pres polític" que és a presó per enfilar-se al balcó de l'Ajuntament per posar-hi una bandera espanyola.

Un record per a l'espanyolista que va insultar els avis del Collbaix

Els manifestants també han recordat a Jordi Cervantes, l'altre espanyolista cèlebre de Balsareny, per haver denunciat que li havien volgut cremar la bandera espanyola del balcó de casa seva, per haver insultat greument un grup de gent gran al Collbaix o per, darrerament, haver denunciat la pediatra dels seus fills acusant-la "de no voler atendre'ls" per qüestions ideològiques.

VÍDEO Salutacions feixistes, «Caras al Sol» i altres «detalls» de la manifestació de Balsareny

Ni Raúl Macià, que continua al Centre Penitenciari dels Lledoners, ni Jordi Cervantes no han assistit a la manifestació, tot i que sí que hi eren les seves mares. La parella de Cervantes, Cristina Arias, que es va fer popular per rebre una trucada de Rajoy o per sortir al programa d'Antena3 de Susanna Griso, després del capítol del suposat intent d'incendi de la bandera de casa seva, tampoc.

Salutacions feixistes i agressivitat

La sortida s'ha fet des de davant de les piscines, on hi ha un bar que ha fet que la marxa comencés amb retard. Els manifestants, pràcticament tots de fora el poble -fins al punt que els Mossos els han hagut d'indicar el camí de la marxa dues vegades-, eren majoritàriament de mitjana edat. També hi havia els motards Rebels d'Artés, que el 2013 van protagonitzar una batalla campal al Poble Nou de Manresa en un enfrontament contra els Pawnees MC de Terrassa, algun dels quals va ser detingut, tot i que en el judici resultessin absolts.
 

Salutacions feixistes al pas de la manifestació per la carretera de Manresa. Foto: Pere Fontanals


Abans de començar, des de l'organització s'han repartit banderes espanyoles i màscares per a qui volgués tapar-se el rostre, malgrat que pràcticament ningú no les ha fet servir. Els càntics contra l'alcalde del poble, Isidre Viu, a qui acusen de voler "fer fora l'extrema dreta de Balsareny", s'han combinat amb altres de suport a Raúl Macià, o els habituals de l'unionisme. Durant el trajecte, la manifestació ha fet una llarga aturada a la plaça on té la residència el batlle i també a prop de casa de Macià.

Quatre agredits, balanç de la retirada dels neofeixistes de Balsareny

A la marxa s'hi ha pogut veure salutacions feixistes, tatuatges feixistes i actituds violentes. Poc després de l'inici, els agents d'informació dels Mossos d'Esquadra han hagut de frenar a un espanyolista que, en un carreró ha llançat un cop de puny a un jove que havia dit alguna cosa. A la plaça de l'Ajuntament, un periodista que anava amb el bloc de notes s'ha hagut d'amagar darrere dels agents perquè alguns dels més esverats han volgut arrebatar-li la llibreteta tot acusant-lo de "fer una llista de noms dels manifestants". Tot plegat en una manifestació que ha estat seguida per productores de TV3 i d'Antena3.

Balsareny convoca una concentració antifeixista aquest diumenge

Un cordó policial ha separat els manifestants de l'Ajuntament de Balsareny. Foto: Pere Fontanals


Entre crits de "Dónde està la bandera nacional", la marxa ha arribat davant l'Ajuntament on un important cordó policial els n'ha mantingut allunyats. Allà s'ha llegit el manifest que ha tornat a incidir en reclamar la llibertat de Raúl Macià i donar suport a la família Cervantes-Arias. Finalment, s'ha llegit una carta escrita per Raúl Macià des de la presó agraint l'acte.