L'Ajuntament de Manresa imposa una multa a la SAREB per no haver regularitzat els seus habitatges buits

La mesura afecta un total de 75 habitatges desocupats des de fa més de dos anys que la societat no ha regularitzat | L'import de la sanció, que es calcula en funció de l'import del lloguer mensual mitjà i de la superfície dels pisos, s'eleva fins a més de 60.000 euros

La normativa municipal obliga els grans tenidors a posar els habitatges buits al mercat
La normativa municipal obliga els grans tenidors a posar els habitatges buits al mercat | Eva Domínguez
Redacció
16 de febrer del 2018
Actualitzat a les 21:09h
El regidor delegat d'Habitatge i Barris de l'Ajuntament de Manresa ha signat la resoluci&oa cute; per la qual es preveu imposar una multa coercitiva a la SAREB pel fet de no haver regularitzat fins a 75 habitatges de la seva propietat, buits des de fa més de dos anys, un cop finalitzat el termini previst al Programa d'Inspecció i Intervenció de l'Ajuntament de Manresa sobre els habitatges desocupats en situació anòmala.

La regidoria d'Habitatge ja havia sol·licitat a la SAREB, a través d'una primera resolució de fa un any i mig, la regularització d'habitatges de la seva propietat, amb l'advertiment que li podrien imposar multes coercitives. La finalitat és que aquesta entitat destini més habitatges a venda o lloguer a preu assequible i/o lloguer social. Un cop finalitzat el termini de regularització concedit, l'Ajuntament adopta la mesura d'execució forçosa de la multa, i alhora obre un nou període de regularització de tres mesos, durant el qual es demana a la propietat que adopti mesures de mobilització dels habitatges cap a un preu o lloguer assequible o al lloguer social.

La resolució de l'Ajuntament fixa l'import de la primera multa coercitiva en 12,48 euros per metre quadrat. Aquest import equival al 20% del cost anual mitjà del lloguer a Manresa. Tenint en compte que la mesura afecta 75 habitatges, de superfícies diverses (entre 34 i 160 m2), l'import total de la sanció proposada és de 61.838,40 euros. La propietat té deu dies hàbils per presentar al·legacions.

En el marc del Programa d'Inspecció i Intervenció sobre els habitatges desocupats en situació anòmala, l'Ajuntament ha mediat per aconseguir dels bancs habitatges de lloguer social, de manera que la multa coercitiva solament s'imposa com a mesura per forçar la mobilització dels habitatges buits no regularitzats quan la mediació no ha avançat suficientment.

Aquesta és la segona multa coercitiva que l'Ajuntament aplica a una entitat bancària per tenir pisos buits sense posar-los al mercat. A finals de 2016 ja es va iniciar expedient amb BancSabadell.