Tots els partits excepte Cs donen suport a alguna proposició pel Dia de la Dona

Al final prospera la moció orginal del govern i Democràcia Municipal amb una esmena amb nous atesos proposada pel PSC

Ple de l'Ajuntament de Manresa
Ple de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
15 de febrer del 2018
Actualitzat el 16 de febrer a les 15:13h
Finalment, el ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous ha aprovat per una ampla majoria la moció original sobre el Dia Internacional de la Dona, amb una esmena que han presentat els primers ponents -ERC, CDC, DM i Davins- més el PSC. Tots els partits han votat alguna moció o esmena, excepte Ciutadans que ho han votat tot en contra.

La moció original, que en la part expositiva incloïa l'expressió "República Catalana" i que tanta polseguera ha aixecat a l'Estat després que NacióManresaexpliqués el suport inicial de Ciutadans, ha modificat els atesos per adaptar-los més a la proposta de CCOO i UGT, i així, de passada aconseguir el suport del PSC.

De fet, ha estat el PSC l'impulsor d'aquesta transacció, tot i que s'ha vist obligat, després de votar favorablement l'esmena, ha abstenir-se en la moció amb l'esmena incorporada, per allò de la "República Catalana". "Ells sí que ho havien llegit", ha apuntat Tomàs, de la CUP, abans, en la seva intervenció -en referència a Cs.

Abans de començar, el secretari municipal ha llegit la sol·licitud de Ciutadans de ser retirat el seu grup com a proponent de la moció.

Debat de matisos pocs matisos

El debat de la moció ha tingut intervenció des del públic per part de Mercè Gómez, d'UGT, secundada, tot i que no ha intervingut, per Lluís Vidal Sixto, de CCOO.

Gómez ha posat sobre la taula la necessitat de convocar una vaga de 2 hores per al proper 8 de març per mostrar les diferències que pateixen les dones en l'àmbit laboral, amb salaris més baixos que els homes per a mateixos llocs de treball, per a uns salaris mínims que estan molt per sota dels d'altres països.

També ha explicat la situació que viuen les treballadores domèstiques i la diferència d'ingressos entre dona i home que encara es més evident entre els pensionistes, amb diferencials del 40%. "Les dones tenim el doble o el triple de jornada laboral" ha exposat per evidenciar que generalment són elles les que es fan càrrec de les tasques de la llar.

Cristina Cruz, d'ERC, pel govern, i Ton Sierra, de Democràcia Municipal, han seguit una línia similar d'exposició, i Felip González, del PSC, ha posat sobre la taula dades més manresanes. "En els darrers quatre anys hi ha 2.099 aturats menys a Manresa, però fins i tot en això, les dades no són equiparables per sexe", ha explicat. Per mostrar que mentre el 2013 hi havia igual d'homes i dones aturats, quatre anys després el diferencial ja se situava en el 12% més de dones aturades.

La CUP demana una vaga de 24 hores

Per part de la CUP, Gemma Tomàs, ha iniciat la seva intervenció reivindicant la condició de "dones treballadores" i "no només de dones", perquè la reclamació "és també de classe". Els fets que han succeït en 8 de març han estat protagonitzats per dones, però dones treballadores.

Tomàs ha continuat exposant que "l'Ajuntament hauria de donar suport a una vaga de 24 hores, "perquè fer una vaga de 2 hores és com fer pessigolles sense tocar". I ha posat com a exemple l'aturada que el 1975 van fer les dones d'Islàndia i "que els ha valgut que actualment sigui un dels millors països quant a igualtat".

En una nit de referències històriques, en un altre moment Tomàs ha recordat la vaga indefinida que les dones van protagonitzar a la Fàbrica Nova en la dècada dels 40.

Ciutadans no vota a favor ni sense la "República Catalana"

Per part de Ciutadans, Andrés Rojo, ha posat el focus en els canvis que han de dur a terme els polítics des de les institucions. És per això que considera que "la vaga no és el camí adequat" per aconseguir els seus propòsits, perquè per ser feminista "no cal comprar tot el pack anticapitalista"

Ha finalitzat la seva intervenció llegint una llista de mesures que el seu partit al Congrés Espanyol en polítiques que, ha explicat, anaven en favor d'aconseguir la igualtat entre dones i homes.