Una vintena de treballadores de Clarel reivindiquen a Manresa dignitat laboral

Des del mes de setembre que, encapçalades per Comissions Obreres, les persones contractades per aquesta empresa es concentren en diversos establiments de tot l'Estat espanyol

Treballadores de Clarel manifestant-se al carrer Vilanova de Manresa
Treballadores de Clarel manifestant-se al carrer Vilanova de Manresa | AFT
14 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:07h
"Estem sotmeses a una pressió insuportable". Així és com s'ha expressat Helena Carro, treballadora d'un dels Clarel que hi ha a Terrassa i secretària general de la secció sindical de Comissions Obreres (CCOO) a Clarel. Ho ha fet envoltada de vint companyes més en el marc d'una concentració que ha tingut lloc davant del Clarel del carrer Vilanova de Manresa. "Des del mes de setembre que estem manifestant-nos en les diverses ciutats on hi ha botigues d'aquesta cadena, en senyal de protesta per les condicions laborals que tenim", ha posat de manifest.

Amb crits de "Clarel ens ofega" les manifestants -que venien des de Tarragona, Lleida, Girona, Barcelona i de diversos municipis del Bages- han explicat a NacióManresa que "no podem més": "des que la cadena del grup Dia va comprar l'Schlecker l'any 2013, que no s'ha parat de reduir personal fins al punt que a hores d'ara, només hi ha una treballadora per torn a cada botiga". Lamentant la situació d'estrès "a la qual estem sotmeses", les dependentes expliquen que "quan ens hem d'agafar vacances, no contracten ningú perquè ens substitueixi, de manera que les companyes que encara no tenen festa, s'han de repartir el torn de la que lliura".

Tenint en compte aquestes condicions "inhumanes", des de CCOO ja fa mesos que s'està intentant arribar a un acord amb l'empresa "perquè ampliï personal" diu Carro, tot afegint que "la resposta que se'ns dona és que ells creuen que no cal i que és possible assolir els objectius laborals en la situació actual". Davant la negativa, el sindicat ha interposat diverses denúncies a l'Oficina d'Inspecció i Treball de Barcelona, així com també està elaborant un estudi dels riscos psicosocials de les treballadores de l'empresa. "Esperem que això els faci obrir els ulls", conclou Carro.

"Fa 23 anys que treballo a Clarel i no cobro ni 900 per jornada sencera"

En la manifestació -que posteriorment s'ha traslladat davant del Clarel del carrer Joan Baptista la Salle- també hi havia representants de les vint-i-cinc botigues que l'empresa té escampades a les comarques del Bages i el Moianès. Totes elles, convençudes que la política empresarial de Clarel ha de canviar, exclamen que "necessitem més personal urgentment", tot exposant que "no és el mateix que les 80 hores que obre la botiga setmanalment s'hagin de repartir entre dues persones, que entre tres o quatre". A banda d'això, també expressen la inseguretat que senten "davant l'allau de robatoris que hi ha": "els lladres saben que estem soles a la botiga, i ho aprofiten. Què hem de fer si ens atraquen i no hi ha ningú per ajudar-nos?", es pregunten.

Finalment, les bagenques es queixen del sou que cobren "per la feina i les hores que fem". "Fa 23 anys que treballo a Clarel i no cobro ni 900 per jornada sencera", explica una de les víctimes, tot posant de manifest que aquest cúmul de circumstàncies precipita que "moltes de les nostres companyes hagin de demanar la baixa perquè no poden assumir tanta pressió".