Denuncien una agressió policial contra un manresà al CIE de la Zona Franca

El mateix dia que s'ha presentst, l'Abdel i un altre dels interns -el que va fer la denúncia- ja no són al centre, i Tanquem els CIE i Centre Irídia sospiten que ja s'ha tramitat la seva deportació

CIE de la Zona Franca
CIE de la Zona Franca | Isaac Meler
13 de febrer del 2018
Actualitzat el 14 de febrer a les 15:35h
Tanquem els CIE i Centre Irídia, amb el suport de la PAHC Bages, han presentat als jutjats de Barcelona una denúncia a nom d'un intern del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona sota l'acusació d'un delicte de lesions i un altre contra la integritat moral per part de la Policia Nacional del centre contra ell i un altre intern, amb els agreujants d'abús d'autoritat i valer-se de la seva condició de funcionaris.

La denúncia, a la que ha tingut accés NacióManresa, relata com el 3 de febrer el signant i l'altre intern del centre, van ser apartats de la resta en una sala, un d'ells va ser abofetejat i empès contra la paret i l'altre va ser immobilitzat. L'intern abofetejat és el manresà, de nom Abdel, que el passat 25 de gener va ser detingut a Barcelona i traslladat al CIE, i que la PAHC Bages va denunciar a les xarxes el cas ja que tant ell com la seva esposa són membres de la plataforma. La seva companya i una filla viuen a Manresa.

Després de presentar la denúncia aquest dimarts, el denunciant i el manresà ja no són al CIE de la Zona Franca, i des de les entitats de suport se sospita que els hagin traslladat a un altre punt de l'Estat per procedir a la seva deportació al Marroc, el país d'origen de tots dos.

El relat

La denúncia explica que dos dies abans de les agressions, mentre es trobaven en el patí del CIE, un dels agents de la Policia Nacional va empènyer pel coll un intern, i els seus companys van cridar als agents al crit d'"abusons, abusons".

La tarda del dia dels fets denunciats, mentre una desena d'interns es trobaven al patí, un dels policies nacionals que feien guàrdia va cridar a l'Abdel i al denunciant, i amb tres agents més se'ls van endur a una habitació que fa de magatzem del material de cures, en un punt on no hi ha càmeres de seguretat.

Un cop a l'habitació, segons continua la denúncia, els quatre agents van donar boferades al manresà i el van empènyer fort contra la paret. Després el van deixar marxar. Tot seguit, van immobilitzar el denunciant agafant-lo dels braços i cridant-lo, mentre li deonaven bofetades, empentes a la paret i coces.

La mateixa tarda l'intern va anar a fer-se visitar pel metge, i sobre les 2 de la matinada un agent se li va acostar al llit per dir-li "chivato", malgrat que posteriorment, segons segueix, es va disculpar "tot intentant que no presentés denúncia".

Ja no són al CIE

El mateix dia que Tanquem els CIE i Centre Irídia, amb el suport de la PAHC Bages presentessin la denúncia als jutjats, ni el denúnciant ni l'Adbel ja no són al centre de la Zona Franca, segons confirma Jordi Campabadal, de Tanquem els CIE. "De fet ni la parella i la filla de l'Abdel no han pogut esbrinar on es troba", apunta.

En conversa amb NacióManresa, Campabadal afirma que "segur que es troben en un altre punt de l'Estat -Madrid, Melilla...-, a punt de ser deportats al seu país d'origen, en aquest cas, el Marroc". De fet, tal i com explica l'activista "és una pràctica habitual que quan un intern denuncia als jutjats algun incident al CIE sigui deportat de seguida". "D'aquesta manera eviten que testifiqui en la causa i així mai han de donar explicacions al jutge", explica.

Malgrat que la denúncia demanava mesures cautelars com la d'aturar l'expulsió de l'Estat per poder defensar la seva acusació, a l'endemà de la denúncia tant el denunciant com l'Abdel ja els han fet agafar el camí de tornada.

"En alguns casos, molt pocs, després de la denúncia els deixen en llibertat", explica Campabadal, "però a nivell judicial el fet és el mateix: si tornen a estar lliures, no es compliquen la vida i acaben per no assistir als jutjats quan són cridats".