Callús debat sobre la resistència minera a Guatemala en el marc d'un cicle sobre activisme

Els actes es van fer al Vagó de Callús
Els actes es van fer al Vagó de Callús | Filigrana
Redacció
12 de febrer del 2018
Actualitzat a les 20:13h
El passat divendres, l'escola d'adults de Callús, conjuntament amb l'Associació Filigrana, van donar inici al cicle per la Diversitat Afectiva, Sexual, de Gènere i Interculturalitat al Vagó, un emblemàtic espai cultural del poble.

La feminista i poeta Ana Aupí, va presentar el seu llibre Geografía de mi cuerpo (Poesía de resistencia Guatemala-Barcelona acompanyada de Mònica Guiteras, amb la qual formen el grup musical Las amigas de Yoli.

Van iniciar l'acte amb una breu i profunda exposició sobre la situació de Guatemala, concretament de Santa Cruz de Barillas, un poble que ha viscut molts anys en resistència contra l'extractivisme miner que han volgut implantar grans empreses transnacionals. Van parlar de dolor, d'injustícia, de resistència, de defensa del territori, de comunitat... Es dona una situació ben complexa, com en tants altres pobles d'Amèrica Llatina, que travessa les vides de les persones de les seves comunitats, ja que, com diuen allà, és una lluita entre "la vida o la mina".

A la segona part es va fer una combinació de cançó protesta, rap i poesia per apropar el públic al context de Guatemala, de les dones i de la resistència que s'hi viu dia a dia.

El proper divendres, dia 16 de febrer, segueix el Cicle amb la xerrada de Kenza Benzidan que parlarà de la seva experiència com a persona trans i marroquí, abordant el tema del racisme i el gènere des d'una perspectiva interseccional. Aquesta activitat tindrà lloc a l'Espai Godmar de l'Escola d'Adults de Callús a les 6 de la tarda.