La 34a edició de la Transèquia col·laborarà amb el nou Hospital de Dia d'Oncologia d'Althaia

La solidaritat se suma, aquest any, a la llarga llista d'adjectius positius que caracteritzen aquesta popular proposta

Foto de família d'una representació de les persones que faran possible aquesta 34a Transèquia
Foto de família d'una representació de les persones que faran possible aquesta 34a Transèquia | AjM
Aina Font Torra/Redacció
09 de febrer del 2018
Actualitzat el 11 de febrer a les 15:09h
Queda menys d'un mes perquè la Sèquia, aquell canal que van construir els nostres avantpassats per sobreviure a la forta sequera imperant a Manresa, torni a brillar amb llum pròpia amb la celebració de la 34a edició de la Trasèquia; una data assenyalada en el calendari de molts bagencs que, potser sense ser-ne conscients, homenatgen aquells vilatans del segle XIV sota el lema On l'aigua esdevé el camí.

"La nostra intenció és que el dia de la Transèquia, el Parc de l'Agulla sigui una festa, tant pels que hi participen com pels que no". Aquesta és la màxima de la Fundació Aigües de Manresa, l'ens que des de l'any 2014 organitza l'activitat. És per això, i igual que en els darrers dos anys, que des de primera hora del matí, el pulmó verd de Manresa acollirà activitats pels més petits dins de l'anomenada Mini-Transèquia. Se situarà a la zona de jocs infantils i seguirà sent un espai creat per als nens i nenes de 3 a 12 anys. Funcionarà de les onze del matí a les dues i, pagant 3 euros, els xics podran gaudir d'esmorzar, una xapa personalitzada i de totes les activitats que s'hi duguin a terme, amb la possibilitat de participar en un sorteig amb obsequis variats.

Seguint en la línia de l'any passat, enguany, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, seguirà col·laborant amb la Transèquia activament. I ho farà amb la responsabilitat de recollir tots els residus que es generin durant el recorregut, sobretot en els avituallaments. En aquest sentit, doncs, els gots d'aigua, els coberts i els plats que es reparteixin entre els participants, seran compostables, per a fer més fàcil el reciclatge (tot anirà al mateix tipus de contenidor).

Una altra de les propostes que es mantindrà serà la de donar aigua de l'aixeta als participants. La Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia va decidir, en el marc de la trenta-tresena edició, que en els avituallaments es repartiria aigua de l'aixeta i s'instal·larien fonts per a l'ocasió.

Més solidària que mai

Aquest any com a novetat, i per fer la Transèquia més solidària, s'ha decidit donar una empenta al projecte engegat per la Fundació Althaia d'alçar un nou Hospital de Dia d'Oncologia. Per això, totes les inscripcions a la caminada (o cursa o pedalada) inclouran 1 euro solidari que anirà integralment al projecte. Per donar visibilitat a aquesta aportació els participants rebran una polsera exclusiva del projecte Posa-hi el cor.

Una altra de les novetats d'aquesta edició de la Transèquia tindrà relació amb com s'identificaran els participants. En les darreres edicions s'havia optat per utilitzar polseres, però per fer més evident la participació, així com la campanya de Posa-hi el cor de la Fundació Althaia, enguany es donaran xapes amb la imatge de la Transèquia i un cor de fons, que caldrà portar i que és el que permetrà accedir als autobusos i als punts d'avituallament.

Segons la modalitat i el punt de sortida, cada xapa tindrà un color, que permetrà identificar la ruta escollida: groc pels corredors, vermell pels participants que la facin des de Balsareny, blau pels que la facin des de Sallent i verd pels que la facin des de Santpedor.
Per últim, i seguint la línia de la sostenibilitat, aquest any la Fundació Aigües de Manresa comptarà amb la col·laboració dels alumnes del Cicle d'Animació Sociocultural del Guillem Catà que, durant el dia de la Transèquia, duran a terme performances amb l'objectiu de conscienciar els participants de la importància de tenir cura del medi ambient.

Una prova en quatre modalitats

Com sempre, la prova es podrà fer en diferents modalitats: a peu, la modalitat més popular i familiar; corrent, en bicicleta i en handbike. L'any passat va aconseguir congregar un total de  5.134 persones. Els punts de sortida seran des de Balsareny (24 km), Sallent (18 km) i Santpedor (10 km).

La modalitat corrent tindrà un recorregut de 25 km, des de Balsareny. La modalitat en bicicleta tindrà tres rutes circulars que començaran i acabaran al Parc de l'Agulla. Hi haurà la llarga (51 km), la mitjana (30 km) i la curta (14 km). La prova en handbike tindrà 11 km amb sortida i arribada al Parc de l’Agulla i amb pas pels Aiguamolls de Santpedor.

Les inscripcions anticipades (tant presencials com online) ja estan obertes i es tancaran, online, el 25 de febrer, i presencialment, el 2 de març. També es podran comprar tiquets per participar a la Transèquia el mateix 4 de març. El preu variarà segons la modalitat i el recorregut que s'esculli. Així, els que facin el recorregut a peu, si surten des de Balsareny hauran de pagar 11 euros (13 si s'hi inscriuen en mateix dia); si ho fan des de Sallent, n'hauran de costejar 8 (10 el mateix dia), i des de Santpedor, 6€ (8€ el mateix dia). Els mateixos criteris que la caminada s'estableixen amb la pedalada. La inscripció dels corredors serà d'11 euros anticipada i de 13 el mateix dia, i la de la gent que vagi amb handbike, de 6€ anticipada i de 8€ el mateix dia. Els nens i nenes menors de 5 anys ho tindran gratuït. 

Per inscriure's a la 34a edició de la Transèquia a través d'internet, premeu aquest enllaç. Si es vol formalitzar la inscripció de manera presencial es pot anar al Museu de la Tècnica de Manresa (de dimarts a diumenge de deu del matí a dues del migdia); a l'InfoSèquia del Parc de l'Agulla (caps de setmana de deu del matí a dues del migdia); a la botiga Triskel 365 del carrer Carrió (laborables, de deu del matí a dos quarts de dues del migdia i de dos quarts de cinc de la tarda a dos quarts de nou del vespre); al The Cyclery 365 del polígon de Sant Isidre (laborables, de deu del matí a dos quarts de dues del migdia i de dos quarts de cinc de la tarda a dos quarts de nou del vespre); a l'Ajuntament de Balsareny (laborables, de vuit del matí a tres quarts de dues del migdia i de quatre de la tarda a vuit del vespre); a l'Ajuntament de Sallent (laborables, de dos quarts de vuit del matí a tres quarts de dues del migdia i de quatre de la tarda a vuit del vespre); l'Ajuntament de Santpedor (laborables, de nou del matí a dues del migdia i de cinc a set de la tarda); al Nexe-Oficina Jove de Sant Fruitós (de dilluns a dijous de quatre de la tarda a vuit del vespre), i a l'Oficina de Turisme de Manresa (tots els dies de la setmana, de deu del matí a dues del migdia, i divendres i dissabte, també de cinc a set de la tarda).