Només el PSC pot forçar la destitució de Francesc Martínez com a alcalde de Castellnou

L'única manera de portar a terme una moció de censura seria que el PSC reconegués el regidor Manel Valero com a representant seu al consistori, en comptes de l'alcalde, que va estripar el carnet per desavinences amb el partit

Ple de l'Ajuntament de Castellnou de Bages, aquest dimarts
Ple de l'Ajuntament de Castellnou de Bages, aquest dimarts | Pere Fontanals
07 de febrer del 2018
Actualitzat el 08 de febrer a les 12:57h
Només la decisió del PSC podria permetre desencallar l'actual situació política que viu l'Ajuntament de Castellnou de Bages. Malgrat que l'oposició del consistori de Castellnou té majoria en el ple municipal, la llei contra el transfuguisme no els permet presentar una moció de censura contra l'alcalde, Francesc Martínez. Aquesta llei impedeix sumar a la moció el vot del regidor Manel Valero, que va deixar el govern municipal el juny de l'any passat per fortes discrepàncies amb Martínez, a qui va acusar de tenir "una actitud autoritària".

L'única manera que la moció podria prosperar, seria que el PSC reconegués Valero com el seu representant al consistori, en comptes de fer-ho amb l'alcalde i les seves regidores de govern. Aquesta postura encara té més sentit si es té en compte que Manel Valero manté la seva militància socialista, al contrari que Francesc Martínez, que va estripar el seu carnet escenificant un gran desacord amb el partit. Fins i tot durant la darrera campanya autonòmica es va deixar veure en l'acte central de Ciutadans.

A més a més, l'actual govern municipal, format per l'alcalde i tres regidores, encara es pot veure més debilitat en el futur. La regidora Carme Llorens no va votar a favor del pressupost municipal en el ple de gener, i en els darrers mesos ha evidenciat un important distanciament en les decisions de Martínez, fins al punt que en el ple de juny, en el que Valero va presentar la seva renúncia, la regidora va abandonar la sala visiblement molesta amb la intervenció de Martínez. Llorens no va assistir al ple d'aquest dimarts perquè està de baixa.

Actualment, el ple de l'Ajuntament de Castellnou de Bages està format per quatre regidors del grup municipal socialista, tres d'Esquerra, un del PDeCAT i un regidor no adscrit, Manel Valero. Si Valero -i possiblement Llorens properament- no són reconeguts pel PSC com a representants seus a l'Ajuntament, l'impuls d'una moció de censura té les de perdre perquè els vots dels regidors no adscrits no compten.

Una moció de confiança impossible

L'altre escenari que es podria donar perquè Francesc Martínez fos destituït, seria que ell mateix impulsés una moció de confiança, que té el mateix efecte que una moció de censura, però ha d'estar impulsada per qui ostenta l'alcaldia. En aquest cas la llei contra el transfuguisme no s'aplica perquè l'impulsor de la moció és el propi afectat.

En el ple d'aquest dimarts, davant el fet que el pressupost de 2018 encara no s'ha aprovat, tant des de l'oposició com des del públic se li va demanar a Martínez que impulsés una moció de confiança per desbloquejar la situació, però l'alcalde s'hi va negar en rodó.

Actitud de continuar en majoria absoluta

Un dels principals retrets que actualment l'oposició li fa a l'alcalde és que malgrat que ha perdut la majoria absoluta, "continua actuant com si no necessités més vots", li va recriminar el republicà Domènec Òrrit.

Aquesta situació s'ha viscut amb la paralització del pressupost de 2018, en que l'oposició l'acusa de "no voler negociar", i fins i tot en aquest ple de febrer quan el govern va presentar a aprovació el reglament per a l'ús dels equipaments municipals esportius. "Ens dona un dia per mirar-nos un reglament que és un totxo", li va retreure Òrrit, i després de demanar-li que ajornés al següent ple l'aprovació del dictamen, Martínez s'hi va negar i va acabar perdent la votació davant la majoria de l'oposició.

Molts fronts oberts

L'alcalde de Castellnou de Bages està portant a terme un mandat que surt a incident cada pocs mesos. Com a capítols més importants cal destacar el fet de convertir un treballador de manteniment del poble en vigilant municipal d'un dia per un altre sense permís d'Interior ni sense tenir preparació específica. Fins i tot va arribar a comprar-li un cotxe per fer patrulles. També hi ha la construcció d'un camp de futbol sobre uns terrenys comprats a un exalcalde a un preu requalificat.

Darrerament, també s'ha de recordar que va contractar els serveis d'una empresa propietat del secretari municipal de Sant Fruitós per rebre l'assessorament que li podia oferir la pròpia secretària municipal de l'Ajuntament. Malgrat que actualment ja no té contractat aquest servei, en el ple de dimarts va assumir que li havia demanat dos informes, un dels quals de més de 1.800 euros de cost.

També en aquest ple va assumir que s'havia quedat una bicicleta elèctrica que la Diputació havia posat a disposició del poble.