Una quinzena de municipis s'alien per posar en valor l'activitat agrària de Montserrat

La superfície per a conreus al massís des dels 1956 s'ha reduït en un 60%

Presentació del Parc Rural del Montserrat, aquest divendres
Presentació del Parc Rural del Montserrat, aquest divendres | Laura Busquets
Laura Busquets
02 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:10h
El Parc Rural del Montserrat és una iniciativa de 16 municipis de quatre comarques diferents de l'entorn de la muntanya de Montserrat, que treballen juntament amb la Diputació de Barcelona i el Patronat de la muntanya, amb l'objectiu de posar en valor l'activitat agrària del territori. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat l'alt valor agrícola de la zona, amb oliveres, vinyes i conreus de diferents tipus, però que amb el pas del temps s'ha anat perdent. De fet, des del 1956 fins el 2017 la superfície agrícola s'ha reduït en un 60%. Per lluitar contra aquesta pèrdua pel territori, i que pugui esdevenir un motor per generar noves oportunitats pels habitants de la zona, els municipis i la Diputació han signat un conveni aquest divendres al monestir de Montserrat per la creació del Parc Rural del Montserrat, un ens que haurà de donar forma i concretar les accions per revertir la situació. La previsió és que el pla estratègic estigui llest aquest estiu.

L'objectiu del Parc Rural del Montserrat és engegar actuacions encaminades a valoritzar i diferenciar els productes agraris produïts en aquest territori i facilitar la incorporació de nous emprenedors pagesos i elaboradors artesans. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat que la voluntat és que tots els 16 municipis puguin desenvolupar projectes de recuperació de la seva tradició agrícola o cultius tradicionals, com la vinya o l'oli, en un terreny que ha passat en els últims 50 anys de les 10.000 hectàrees a les 4.000. Però també obrir-se a noves oportunitats que vinguin de la mà de la innovació, ha afegit la presidenta. En definitiva, un projecte que converteixi l'activitat agrària en un eix "vertebrador" d'un territori que té moltes potencialitats. 

Pel vicepresident de la Diputació, Dionís Guiteras, és necessària una visió "holística" del territori, establir una visió estratègica "i desenvolupar-la de manera conjunta" per generar noves oportunitats pels habitants. Inicialment, aquest projecte va néixer l'any 2005, però mai es va acabar materialitzant. Les circumstàncies en anys de bonança segurament no van fer visible una necessitat que després d'una crisi econòmica "s'ha fet evident", ha dit Guiteras. 

Pel gerent del Patronat, Xavier Aparicio, la muntanya de Montserrat ha patit incendis importants en els darrers anys, però amb les mesures que pot aportar el Parc Rural del Montserrat "es podrà protegir més el territori". De fet, ha explicat, inicialment ja s'estan fent treballs a la banda sud de la muntanya (Olesa, Esparraguera, Collbató i el Bruc), i amb el nou Parc Rural s'incidirà també a l'altra banda de la muntanya, la qual cosa possibilitarà "un cinturó que protegirà tot el parc natural". 

De fet, la idea del Parc Rural del Montserrat crearà una xarxa molt més àmplia que la que té ara mateix el Patronat de la Muntanya de Montserrat, que gestiona els municipis de Marganell, el Bruc, Monistrol i Collbató. "S'ampliarà la cobertura a tot el territori de la muntanya i es donarà més protecció", ha afegit. 

Els municipis que integren en Parc Rural són: Abrera, el Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell. Aquest divendres els alcaldes de tots els municipis han estat presents en l'acte de signatura del conveni entre els pobles i la Diputació de Barcelona.