Francesc Mauri moderarà el «judici» sobre l'ús de l'aigua de la Festa de la Llum

Cent vint alumnes de l'Institut Lluís de Peguera participaran al litigi, que tindrà lloc el 19 de febrer al Teatre Conservatori de Manresa

La regidora de Festes, Neus Comellas, amb Abel Pié, Francesc Mauri i representants de la festa
La regidora de Festes, Neus Comellas, amb Abel Pié, Francesc Mauri i representants de la festa | Estefania Escolà
Estefania Escolà
29 de gener del 2018
Actualitzat a les 21:34h
La Festa de la Llum tindrà enguany com a principal novetat la celebració d'un judici simulat en què 120 alumnes de l'Institut Lluís de Peguera debatran sobre l'ús de l'aigua. El meteoròleg de TV3 Francesc Mauri serà el moderador de la cita, que tindrà lloc el dia 19 de febrer, a les sis de la tarda, al Teatre Conservatori de Manresa. Els alumnes es distribuiran en quatre grups i cadascun d'ells presentarà una demanda en representació d'una empresa subministradora, l'administració pública, la ciutadania i un grup ecologista. Finalment, la jutge degana de Manresa emetrà una sentència en funció de qui hagi defensat millor la seva posició. Aquest serà l'acte estrella d'un programa que, enguany, compta amb el Col·legi d'Advocats de Manresa com a administrador de la Festa. El seu degà, Abel Pié, ha explicat que l'objectiu de la proposta és "mostrar com la funció de la justícia és ajudar als ciutadans i, per tant, està molt lluny del que veiem ara amb una macro justícia que pren decisions difícils d'entendre".

El judici de l'aigua durant les festes de la Llum de Manresa té la voluntat d'acostar la justícia i la figura dels advocats al ciutadà i posar de relleu la importància que té el plantejament d'una teoria i la seva defensa, basada en el raonament jurídic. Amb l'organització d'un litigi simulat, el Col·legi d'Advocats de Manresa vol demostrar quin és el veritable objectiu de la justícia en un moment en què, segons ha explicat el seu degà, Abel Pié, tot això està en dubte per culpa de la macro justícia

Aquest acte de la festa s'emmarca en la història de la Sèquia i el record del miracle que, segons la llegenda, el 21 de febrer de 1345 va posar fi al conflicte entre la ciutat i el bisbe per la construcció de la sèquia i que, des del segle XIV, Manresa no ha tingut problemes per abastir-se d'aigua. El judici tractarà de debatre sobre l'ús de l'aigua a la capital del Bages, si es paga un preu massa car, sobre què n'opinen les empreses subministradores i també l'administració pública. 

El litigi tindrà quatre defenses: hi haurà un advocat d'un grup activista que considera que l'aigua hauria de ser gratuïta en benefici de les persones; l'advocat d'un grup de comerciants i empresaris, que també defensen la gratuïtat de l'aigua; l'advocat de l'Ajuntament, que denega aquesta gratuïtat perquè, si ho és, se n'abusa; i, per últim, l'advocat d'una entitat ecologista. 

Els advocats són alumnes de primer de Batxillerat de l'Institut Lluís de Peguera de Manresa. Així, un total de 120 alumnes s'han dividit en quatre grups de 30 i cadascun d'ells treballarà una de les defenses. Per ajudar a cada grup, els estudiants compten amb el suport de quatre magistrats del Col·legi d'Advocats de Manresa, que faran la funció de tutors. 

El judici se celebrarà el 19 de febrer, a les sis de la tarda, al Teatre Conservatori de Manresa i la moderació de l'acte anirà a càrrec del meteoròleg Francesc Mauri, que ha estat escollit pel Col·legi d'Advocats de Manresa perquè "és una persona que entén molt bé el tema del qual es parlarà, és didàctica i entenedora, i propera als alumnes que protagonitzaran el judici". 

Durant la seva intervenció, Mauri s'ha mostrat agraït per l'oportunitat, i ha subratllat el fet que, a Catalunya, l'aigua no és un bé abundant. En aquest sentit, ha mostrat perplexitat pel fet que, "en aquest país, mai ha faltat el gas ni el petroli, però en canvi sí que ha faltat l'aigua. Per tant, l'or negre per nosaltres és l'aigua i, per això, no ens ha de sorprendre que algun rebut de l'aigua siguin elevats pel preu de l'aigua i pels tributs que es paguen perquè aquesta aigua torni als rius d'una forma neta".

Pregons de la Festa

Pel que fa als pregons infantils i institucional, l'infantil tindrà lloc el 16 de febrer a les onze del matí i anirà a càrrec de l'escola Joviat i Valldaura. D'altra banda, el pregó institucional tindrà lloc el mateix dia a dos quarts de vuit del vespre, i serà a càrrec d'Anna Carranza, una de les primeres dones que va exercir l'advocacia a Manresa.