Moda

La nova col·lecció de Miriam Ponsa al·ludeix al dret a decidir dels catalans a través de Gandhi

La dissenyadora manresana expressa que, com a artista, "em sento interpel·lada per la realitat que m'envolta"

per Redacció, Manresa | 29 de gener de 2018 a les 13:14 |
La realitat política de Catalunya, inspiració de la nova col·lecció de Miriam Ponsa
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La dissenyadora manresana Miriam Ponsa presentarà, aquest dimarts, 30 de gener, la seva nova col·lecció. Ho farà a dos quarts de sis de la tarda, al Recinte Modernista de Sant Pau de la capital catalana, en el marc de la 080 Barcelona Fashion. Una vetllada en la qual també hi seran presents dissenyadors de la talla d'Antonio Miró, Pablo Erroz o Txell Miras.

La col·lecció de Ponsa, tal com ella exposa, "és un manifest polític", i és que segons la manresana "la moda no és només una qüestió purament estètica, sinó que és, sobretot, una conseqüència de la situació socio-política d'un moment concret". Sentint-se, com a artista, "interpel·lada" per la realitat que l'envolta, la dissenyadora argumenta que "sento la necessitat de plasmar la lluita pacífica pel dret a decidir del nostre poble".


Una lluita que, en la seva col·lecció, ha assimilat amb la Marxa de la Sal de Mahatma Gandhi, un llarg camí de 300 quilòmetres que aquest activista per la pau va fer entre el març i l'abril de 1930 i que va culminar amb el gest simbòlic d'agafar un grapat de sal de l'Oceà Índic. Una protesta pacífica contra l'impost de la recollida de sal, amb l'objectiu final d'aconseguir la independència de l'Índia.

La col·lecció reflecteix la importància de la tradició i innovació, i reinterpreta les formes i estampats. El patronatge evoca formes oversize i es treballa exagerant la forma dels pantalons i els abrics. L'estampat amb serigrafia s'utilitza per recuperar missatges de Gandhi com "Your life is your message" i "Be the change you want to see in the world".


La importància de la teixidura va ser, per a Gandhi, una constant en la seva vida. És per aquesta raó que les textures tenen un paper destacat en aquesta col·lecció; es treballa la tècnica del feltre de llana combinant matèries que evoquen fusió i desunió alhora. La corda simbolitza l'opressió.

La tècnica del transfer com a línia d'investigació es treballa sobre formats molt diversos i dóna pas a grans peces de color, estampat i textura, com a contraposició a la tradició. Aquesta tècnica es treballa sobre peces de punt acabades i sobre teixits prisats que s'esquerden. Es reinterpreten els estampats per reflectir una societat heterogènia i plena de matisos.

La pell s'envelleix per donar autenticitat a la peça i es treballa combinada amb punt i en complements. La importància de la vestimenta per a l'oració i l'adoració es treballa amb respecte en la forma i la qualitat del teixit. En aquest sentit el color morat suggereix l'oració i el daurat l'ofrena. Les tonalitats de grisos indueixen a la calma.
 

La nova col·lecció de Ponsa reflecteix la importància de la tradició i la innovació

 

Participació