La Nau, el nou espai d'entitats de Santpedor, obre les seves portes en una jornada participada

Jornada de portes obertes a la Nau de Santpedor
Jornada de portes obertes a la Nau de Santpedor | AjStp
Redacció
27 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:26h
Amb una matinal de portes obertes, s'ha donat per inaugurat a Santpedor aquest dissabte el nou espai de la Nau, una antiga fàbrica reconvertida en centre cívic d'entitats. Els treballs que s'han fet en aquesta antiga nau han permès el trasllat d'entitats que mantenien la seva activitat en diferents espais. Algunes ja estaven ubicades a l'edifici però en unes condicions molt diferents, en un estat de deteriorament preocupant.

La jornada ha permès conèixer com ha quedat aquesta fàbrica després de més d'un any d'obres. L'execució dels treballs s'ha fet en dues fases i una inversió de més de 250.000 euros. L'edifici està dividit en dos espais. Un de 651 metres quadrats de superfície que inclou una àrea de treball i reunions, una sala polivalent per a actes i exposicions i un espai on s'hi encabirà properament els nous estudis de Ràdio Santpedor. També hi ha espai per a guardar material. Els treballs per condicionar aquesta part es van fer en una primera fase tot i deixar els estudis de la ràdio a punt per al seu trasllat, feina que s'ha de fer ara en aquest primer trimestre i que comporta una inversió tècnica. Avui ja es podia veure però l'espai de la ràdio pendent de posar-hi tots els elements distintius: la taula de so, els micròfons i les taules de treball. També en aquesta part hi ha ubicada una sala per a la pintura i una segona sala per a les puntaires que han aprofitat la jornada de portes obertes per ensenyar els seus treballs. La M. Antònia, la Conxita i la puntaire més veterana del grup, la Lola, de més de 90 anys. Les tres explicaven als visitants la seva feina mentre mostraven com han deixat l'espai que tenen dintre de la Nau decorat amb un estil molt propi amb precisos tapissos fets en punta i altres detalls.

Una segona part de la Nau es destina a entitats que treballen materials que necessiten d'aigua com és la ceràmica que ensenyava avui la Sole, la talla de fusta que avui explicava el Marti, i el SAC (Santpedor Art i Creació) que ha comptat amb molts dels seus components com el Joan, la Carme i la Dolors. L'alcalde Xavier Codina, ha estat l'encarregat de donar la benvinguda als visitants i el regidor de cultura Agustí Comas ha agraït la participació de les entitats en fer d'aquest espai més viu i dinàmic.

Una reivindicació de les entitats

La recuperació de la Nau és fruit de la demanda sorgida per entitats i col·lectius del poble al 2014. Ja banas, en un estudi que va realitzar la Diputació el 2008 es concloïa que a Santpedor calia un centre cívic destinat a espai de creació que donés suport a la sala polivalent de Cal Llovet. La definició d'usos de la Nau es va treballar en un procés participatiu al poble.

La matinal ha tingut com a colofó l'espectacle infantil Jam espectacle de clown dintre del programa Testimoni escènic que s'ha celebrat a la sala d'actes d'aquest nou equipament recuperat per a Santpedor.
Arxivat a